Oxfam: Udviklingsfonde skal trække sig fra dæmning efter drab på aktivist i Honduras

berta_caceres
Thomas Jazrawi

10. marts 2016

Den hollandske investeringsbank FMO og den finske udviklingsfond Finnfund beklager og fordømmer mordet på Berta Cáceres. Begge har de investeret i dæmningen Agua Zarca, som den dræbte honduranske aktivist var indædt modstander af.

Hun blev skudt i sit hjem i starten af marts, og nu mener flere NGO’er, at fondene må standse med at levere finanser til projektet.

”Den regionale udviklingsbank Banco Cetroamericano de Integracion Economica, den hollandske udviklingsbank FMO, Finnfund fra Finland og ingeniør-samarbejdet Voith-Hydro (Siemens) fra Tyskland, som bygger dæmningen, må trække sig”, lyder det fra Oxfam.

”Selskabernes eneste involvering må nu være at presse på for retfærdighed for Fru Cáreces og hendes familie og for de påvirkede samfund”, tiløjer NGOen i en pressemeddelelse.

Dæmningen skal generere elektricitet, men lokalbefolkningen frygter for deres adgang til vand og andre miljøødelæggelser. 

Udviklingsfonde beklager drabet

Både Finnfund og FMO fordømmer drabet på Berta Cáreces.

”Dette er en chokerende forbrydelse, som stærkt fordømmes af Finnfund”, lyder det i en officiel udtalelse på Finnfunds hjemmeside.

Den hollandske udviklingsbank tager ligeledes afstand.

“FMO beklager dybt de begivenheder, som fandt sted i Honduras og førte til den voldelige død for Berta Cáceres, koordinatoren og medstifter af Council of Indigenous Peoples of Honduras (COPINH) og en velrespekteret menneskeretsforkæmper. Vores tanker er med hende og hendes nærmeste”, hedder det i udtalelsen fra udviklingsbanken.  

FMO har skrevet et åbent brev til den honduranske præsident Hernandez Alvarado, som opfordrer ham til at finde og straffe de skyldige.

Oxfam mener imidlertid, at beklagelser og fordømmelser ikke er nok.

”Det er utroligt, at investorerne stadig er med i Agua Zarca og deres involvering forværrer blot en konflikt, hvor lokale er blevet dræbt og såret. De må stoppe deres planer og i stedet hjælpe med at løse problemet”, skriver den store humanitære organisation.

Den henviser til, at flere andre institutioner allerede har trukket sig fra projektet på grund af konflikten mellem de lokale og selskabet, som bygger dæmningen.

Det gælder Verdensbankens udlånsinstitution International Finance Corporation og verdens største dæmningsbygger, kinesiske Sinohydro.

Konsultation og samtykke

FMO skriver, at man vil foretage en nærmere undersøgelse, før man beslutter sig for, hvorvidt man vil fortsætte med at investere i projektet.

”Vi er stærkt overbeviste om, at alle de bekymringer, som er blevet fremsat gennem protester omkring projektet, er blevet imødekommet gennem en grundig tilpasning. Alligevel fortsætter uroen. Vi overvåger konstant situationen, også gennem uafhængige rådgivere”, lyder det fra FMO.

Udviklingsbanken skriver, at den vil sende folk til Honduras for at besøge lokalsamfundene, når sikkerhedssituationen tillader det.

Finnfund mener imidlertid, at der har været meget misinformation om projektet.

”I modsætning til det, der har været påstået offentligt, er der ikke tale om ufrivillig genbosættelse eller tab af landbrugsjord i projektet. Landarealerne, der er nødvendige for projektet, er købt gennem frivilligt handel af land (villig køber – villig sælger), og sælgers ret til at sælge er blevet grundigt verificeret” fremgår det af udtalelsen fra den finske udviklingsfond.

Oxfam er lodret uenig i dette udsagn. Den lokale befolkning har ikke frivilligt giver samtykke til projektet, og der har ikke været en forudgående konsultation, skriver NGOen i pressemeddelelsen.

Det er ellers et krav ifølge international ret, som Honduras har tilsluttet sig (Den Internationale Arbejderorganisations Konvention 169).

”Agua Zarca er en lang liste af fejltagelser. Dette er almindeligt i projekter over hele verden, der handler om tilegnelser af land i stor skala og udnyttelse af naturresourcer i oprindelige folks territorier. Der er veletablerede principper, som investorer bør følge som retten til fri, forudgående og informeret samtykke før land bliver tilegnet”, lyder det i Oxfams pressemeddelelse.