På to år er mindst 30 journalister dræbt af kriminelle

rsf
Forfatter billede

Mange af de journalister, RSF har interviewet, lever under politibeskyttelse døgnet rundt, fordi de er blevet truet på livet på grund af artikler eller indslag, de har lavet. Nogle af journalisterne beskriver, hvordan de kriminelle grupper stikker ild til deres hjem eller truer deres familier.

Andre fortæller om kolleger eller familiemedlemmer, der er ”forsvundet” eller blevet slået ihjel på grund af afsløringer, som de står bag.

”Og de bør sandelig ikke true med at trække beskyttelsen tilbage, som Italiens indenrigsminister for nylig gjorde i et uværdigt forsøg på at afpresse Roberto Saviano.”

Sidstnævnte er en italiensk journalist, som i mange år har levet under jorden i Italien, efter han skrev en bog om mafiaen i Napoli.

Livsfarlige narkokarteller

Et af de lande, hvor det er farligst for journalister at rapportere om organiseret kriminalitet, er Mexico. Her er mindst 32 journalister blevet dræbt af narkokartellerne siden 2012, skriver RSF i sin rapport.

Colombia er stadig et af de tre lande i verden, der producerer mest kokain – en industri, der giver bagmændene milliarder af dollars årligt.

Kokainen ødelægger alt på sin vej, herunder også pressefriheden, skriver RSF. Enhver, der forsøger at lave undersøgende journalistik om sammenhængen mellem narkobaronerne og repræsentanter for staten – hvad enten det er politimænd, politikere, toldbetjente, militæret, fængselsvagter eller lokale guvernører – er så godt som sikker på at komme til at dø for det, skriver RSF.

Alene i år er mindst 10 journalister blevet dræbt af de bander, der står bag den organiserede kriminalitet i Mexico, Colombia og Brasilien, hvor narkokartellerne er stærke. Det reelle tal kan være langt højere, skriver RSF.

Dræbt af den indiske sand-mafia

Også i Indien, Cambodja og en række afrikanske lande foregår der organiseret kriminalitet, som kan være livsfarlig at komme for tæt på for journalister.

Kriminelle grupper tjener formuer på at bryde alle miljølove og plyndre naturressourcer, som de kan sælge videre med gode fortjenester.

Journalister, der forsøger at dække det ulovlige salg af mineraler, tømmer og brændstoffer, udsættes for voldsomme trusler eller skæbner.

Sandeep Sharma havde fortalt politiet om de dødstrusler, han havde modtaget, men de gjorde ikke noget ved – formentlig fordi, at den undersøgende journalist havde afsløret, at den lokale politichef havde bånd til medlemmer af sand-mafiaen.

Find hele rapporten fra RSF her