Palæstinensere vil selv vise omverdenen, hvem de er

Foto: Sofie Pedersen
Forfatter billede

Af Sofie Pedersen

Palestine Photo-Marathon er for andet år i træk blevet et tilløbsstykke. 117 unge som gamle deltog 1. maj i en dags maraton-fotografering i byerne Nablus, Ramallah, Jerusalem og Gaza City.

Unge mænd, der kaster med sten. Tåregas. Martyrer og muren. Sådan ser de typiske nyhedsbilleder fra Palæstina ud. Og det er ærgerligt, mener Det Danske Hus i Palæstina, der for andet år i træk inviterer palæstinenserne til at fotografere deres egen hverdag, som de selv oplever den.

”Det er synd for os, at nyhedsmediernes billeder giver et så forenklet billede af palæstinenserne. Men det er endnu værre for palæstinenserne, for de stereotype billeder blokerer for, at vi griber de muligheder, der trods alt er i den her vanskelige situation.

Som de siger i den palæstinensiske sammenslutning af forretningsfolk: Det er ikke vores muligheder for at eksportere varer, der er problemet. Det er omverdenens betonagtige forestilling om, at intet kan lade sig gøre her. Det billede synes jeg, at vi har et ansvar for at bringe modbeviser til,” siger direktør for Det Danske Hus Christian Balslev-Olesen.

Han tager det mere end tredoblede deltagerantal til årets Palestine Photo-Marathon som udtryk for, at palæstinenserne deler lysten til at nuancere billedet af deres hjemland.

”Palæstina er et af de mest fotograferede steder, men det er næsten udelukkende andres kameraer og andres billeder, der skildrer palæstinensernes situation. Derfor er det unikt, at deltagerne i fotomaratonen selv udtrykker sig gennem billedmediet til et større publikum.”

Stor opbakning fra lokale partnere
Som noget nyt har palæstinenserne i år kunnet melde sig til at deltage i fotomaratonen i Gaza City og Nablus, og her er initiativet blevet mødt med stor velvilje af lokale samarbejdspartnere. Ikke mindre end 20 frivillige fra organisationen Life Hope stod klar i Nablus til at hjælpe 23 deltagere gennem konkurrencen.

Der var spænding og høj koncentration, da temaerne for fotomaratonen blev afsløret. Forventningen blev dog hos nogle afløst af forvirring, da ikke alle temaerne var umiddelbart forståelige. Især temaet ’stilleben’ vakte besvær. Tilsyneladende var den arabiske oversættelse misvisende – noget i stil med ’rolig natur’ – og Ahmad Talaat Hassan på 19 år protesterede:

”Jeg kan ikke fotografere rolig natur i Nablus. Her er kun trafikkaos, bebyggelse og menneskemylder!”

Bilal Al-Issa fra Det Danske Hus kom med en uddybende forklaringer af temaet, og kort efter spredtes deltagerne ud over hele byen på jagt efter kreative fortolkninger. Som timerne gik passerede temperaturen 30 grader, og efterhånden sneg både udmattelse og svigtende fantasi sig ind hos flere.

”Det er hårdt. Jeg ved stadig ikke, hvordan jeg skal fotografere stilleben. Jeg kender Nablus ud og ind, men det er svært at tage billeder på denne her måde,” sagde Ahmad Taalat Hassan halvejs inde i konkurrencen.

Han var på nippet til at give op, men et glas vand og nogle opmuntrende ord, fik ham dog på andre tanker. Sammen med 85 andre gennemførte han fotomaratonen, og må nu væbne sig med tålmodighed frem til d. 19. maj, hvor vinderbillederne offentliggøres i Ramallah ved en udstilling i Det Danske Hus.

VOX POP blandt deltagerne

Rakan Dababse, 22 år, læser journalistik i Nablus og drømmer om at blive sportsreporter på Al Jazeera

Hvorfor har du valgt at deltage i fotomaratonen?
Mit mål med at være med er at få mine billeder udstillet. Jeg kan godt lide at tage billeder af mit land, så andre kan se undertrykkelsen. Det er ikke fordi, jeg opsøger motiver af undertrykkelse. For eksempel tog jeg en dag billeder af børn, der legede i den gamle by i Hebron. Nogle bosættere kom til og ødelagde legen, og så viste mit billede ikke længere kun en hverdagssituation men også konflikten.

Hvordan reagerede folk, når du tog billeder?
Jeg spørger altid om tilladelse, før jeg tager et billede af folk. Der var ingen der sagde nej. Men mange spurgte, hvad billederne skulle bruges til. Jeg forklarede, at det var til en udstilling både her og i Danmark. Det var en god idé, syntes de.

Foto: Sofie Pedersen

Nadia Hassan Salhi, 38 år, lærer fra Nablus (tørklæde med print)
Nidaa Hassan Salhi, 33 år, ingeniør fra Nablus (hvidt tørklæde)

Hvorfor har I valgt at deltage i fotomaratonen?
Nida: Fordi jeg kan lide at fotografere og gerne vil vise et godt billede af Palæstina. Og så tænkte jeg, at det kunne være spændende at deltage sammen med min søster.

Nadia: Vi har en smuk natur i Palæstina, og den vil jeg gerne vise sammen med kulturen.

Nida: Det er vigtigt at vise, at vi på trods af besættelsen og de svære vilkår har noget godt at byde på.

Nadia: Ja, den måde vi lever på er ikke kun sorgfuld. Vi har også glæde, og det vil vi vise.

Foto: Sofie Pedersen

Dana Qarqash, 23 år fra Nablus, arbejdsløs
Hvorfor har du valgt at deltage i fotomaratonen?
Jeg elsker at konkurrere. Først troede jeg, at det var en maraton, hvor man skulle løbe. Så fandt jeg ud af, at det handlede om at tage billeder og tænkte: Why not?

Hvilket tema kunne du bedst lide?
’Kogepunkt’, det kan fortolkes på mange forskellige måder.

Hvordan reagerede folk, når du tog billeder?
De sagde: ’Tag et billede af mig!’

Foto: Sofie Pedersen

Ahmad Talaat Hassan, 19 år, fra Nablus, studerende
Hvad synes du om fotomaratonen?
Godt, men det var meget varmt at være ude i solen og tage billeder i seks timer

Hvad vil du gerne vise med dine billeder?
Jeg vil allerhelst vise vores svære levevilkår under besættelsen. Min far har et stykke land med oliventræer, og vi oplever, at bosætterne kommer og ødelægger træerne, uden at vi kan gøre noget. Derfor vil jeg gerne vise, at vi lever uden beskyttelse under besættelsen, men det synes jeg ikke, at temaerne lægger op til.

FAKTA
Palestine Photo-Marathon blev afholdt første gang i 2012. Det er en heldagskonkurrence, hvor deltagerne skriver sig op enten at tage billeder i seks eller 12 timer i forskellige palæstinensiske byer.

Fotomaratonen er arrangeret af Det Danske Hus i Palæstina, og vinderbillederne bliver offentliggjort den 19. maj og efterfølgende udstillet i Danmark over sommeren og efteråret.

Se mere på www.palestinephotomarathon.ps

Sofie Pedersen er journalist og deltog i Palestine Photo-Marathon 2013