Planter skal minimere vandspild i trappistøl

4608896447_bfc7f9b42b_b
Thomas Jazrawi

Munkeklosteret Koningshoeven er det første brygger i Vesteuropa, der anvender planter til at rense spildevand, så det kan genbruges.

Det skriver det britiske medie The Guardian søndag. 

Metoden kan gøre op med det nuværende spild af syv liter vand for hver liter øl, der bliver produceret. 

Det fungerer på den måde, at munkene lader spildevandet løbe gennem et stort drivhus med 70 forskellige plantearter.

Samspillet mellem planternes rødder og visse bakterier i vandet sørger for at rense det, så det er klar til at blive brugt til at producere øl igen. 

Koningshoeven er et af blot 12 munkeklostre i verden, der brygger trappistøl. Der er seks i Belgien, to i Holland og en i henholdsvis Østrig, Italien, England og USA. 

Munkebryggen er kendt af ølkendere verden over. 

Oversætte tro til bæredygtighed

Når den nye metode bliver sat ordentligt i system, er håbet, at det kan rense 450.000 liter vand hver syvende time af sig selv. 

Ifølge The Guardian er det den forettningsmæssige succes for Koningshoeven, der har fået munkene til at gentænke den spirituelle side. 

“Vi beder syv gange omd agen for at hylde Gud for denne skabning, men vi var ikke før på rette vej mod at stoppe forurening. Vi var nødt til at oversætte vores tro til bæredygtighed”, siger Fader Isaac fra klosteret. 

Der er kommet mere fokus på, hvordan naturen selv kan hjælpe i kampen mod miljøforringelser og klimaændringer.

Før jul viste en undersøgelse af World Resources Institute, at skov kan hjælpe med at forsyne Rio de Janeiro med rent drikkevand og sikre en millionbesparelse.