Prinsesse Marie om sit engagement for u-landene: Alle kan gøre en forskel

Forfatter billede

Af Marianne Lemvig
artikel i Folkekirkens Nødhjælps blad “Magasinet”

“Alle kan være med til gøre en forskel for verdens fattige.” Sådan siger Folkekirkens Nødhjælps protektor, Prinsesse Marie.

– Det nytter ikke at sidde derhjemme og tænke, at ingen nogensinde vil lægge mærke til, om det hjælper noget. For det gør det, siger Prinsessen.

Hun glæder sig til at medvirke til at skabe opmærksomhed omkring arbejdet for verdens fattigste. Men inden hun for alvor kaster sig over sit nye virke som protektor, får den fransk fødte prinsesse en naturlig pause, da hun venter sit andet barn med Prins Joachim.

Imponerende indsats

Trods prinsessetitel, elegant livsstil og royale etiketter lægger Prinsesse Marie vægt på, at hun også bare er et menneske med et familieliv, hvor legetøjet er en del af indretningen på Schackenborg og klapvognen står parkeret i entreen.

Når talen falder på, hvor glade og stolte Folkekirkens Nødhjælp er over, at prinsessen har valgt at være nødhjælpens protektor, så udbryder hun: ”Jeg er jo bare et menneske.”

Et menneske, som er fuld af af begejstring for de mange frivillige, som bakker op om sagen herhjemme.

– Det er imponerende og beundringsværdigt med de mange frivillige, som vælger at bruge deres tid på at hjælpe mennesker i nød. Det er virkelig fantastisk og jeg glæder mig til at være en del af det, siger prinsessen.

De frivilliges engagement bringer samtalen hen på arbejdet i Folkekirkens Nødhjælps 124 genbrugsbutikker, der drives af frivillige:

– Genbrug er bare en rigtig god idé. Man giver tøj og møbler væk, som man ikke længere har brug for – og som så sælges videre og gør gavn hos et andet menneske. Samtidig giver det økonomisk overskud, som går til verdens fattige. Det er da kun godt! Jeg har selv handlet i genbrugsbutikker, siger Prinsesse Marie.

Udviklingsbistand nytter

Den 35-årige prinsesse holder af at have både hjerne og hjerte med i det, hun laver.

– Min position giver mig mulighed for skabe opmærksomhed om mennesker i nød og fortælle, at udviklingshjælp nytter.

– Det er vigtigt at fortælle, at hvert enkelt menneske, som er med til at hjælpe, også er med til at gøre den vigtige forskel for verdens fattige. Jeg kan lide at have hjertet med i det, jeg gør. Og det har jeg her,” siger prinsessen.

Hun har bl.a. u-landserfaring sin protektion for den danske UNESCO-nationalkommission – FN’s Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur. UNESCO bistår bl.a. u-landene med at bekæmpe analfabetisme og fremme undervisning for alle. Og nu er hun også blevet protektor for AIDS Fondet.

Vigtigt med langsigtede løsninger

Prinsesse Marie har som mange andre danskere fulgt med i sultkatastrofen på Afrikas Horn, og bliver som de fleste berørt af billeder af underernærede børn.

– Jeg bliver selvfølgelig meget berørt. Som mor er det altid svært at høre om og se børn, der sulter. Akut nødhjælp er livsvigtig i sådan en situation – de berørte skal have mad og vand og tag over hovedet.

– Men forebyggelse er lige så vigtig og en god investering. Akut nødhjælp er lidt ligesom et plaster på såret. Men vi skulle jo ideelt set have så få sår som muligt, ikke, siger prinsessen.

Hun har ofte stillet sig selv spørgsmålet, hvordan hun aktivt kunne være med til at hjælpe og støtte op om kampen mod sult og fattigdom i verdens fattigste lande. Nu har hun fundet løsningen igennem protektionen for Folkekirkens Nødhjælp.

Store udfordringer

Prinsesse Marie favoriserer ikke nogle af Folkekirkens Nødhjælps indsatsområder frem for andre, for alle indsatser er lige vigtige, mener hun.

– De fattige står i dag over for mange store udfordringer. De skal ikke kun bekæmpe sult og fattigdom, men også klimaforandringer, tørker og oversvømmelser, som altid rammer de fattigste hårdest.

– Jeg ved, at Folkekirkens Nødhjælp arbejder på mange planer med både akut nødhjælp og forebyggende arbejde. Men også i forhold til de følger, som krige har på befolkningen, hvor f.eks. minerydning er en af de store opgaver, Folkekirkens Nødhjælp går ind og løser mange steder.

– Nødhjælp er et meget omfattende arbejde, og jeg vil gerne være med til at fortælle, at det nytter,” siger Prinsesse Marie, mens hun retter lidt på sit armbånd med en lille udtryksfuld sølvfisk – en gave hun netop har fået af Folkekirkens Nødhjælp.

BLÅ BOG

H.K.H. Prinsesse Marie

Marie Agathe Odile, Hendes Kongelige Højhed Prinsesse af Danmark, grevinde af Monpezat, er født den 6. februar i 1976 i Paris. Forældrene er Alain Cavallier og Françoise Grassiot, gift den 14. juni 1975, siden skilt. Faderen Alain Cavallier er tidligere medindehaver af et reklamebureau og i dag pensioneret.

Moderen Françoise Grassiot er indehaver af hotellet ”Château de la Vernède”. Hun blev den 7. november 1987 gift med Christian Grassiot, finansiel rådgiver. Prinsessen har i alt fire halvbrødre, Benjamin og Gregory Grandet, begge født i Schweiz, og Charles og Edouard Cavallier, begge født i Paris. Alle halvbrødre er ligesom prinsessen vokset op i Paris.

Prinsesse Marie var indtil brylluppet med H.K.H. Prins Joachim fransk statsborger og tilhørte den romersk-katolske kirke. I forbindelse med ægteskabet overgik prinsessen til den evangelisk-lutherske kirke og blev dansk statsborger.

Bryllup

Den 24. maj 2008 blev Marie Cavallier gift med H.K.H. Prins Joachim til Danmark og blev ved brylluppet H.K.H. Prinsesse Marie, grevinde af Monpezat. Vielsen fandt sted i Møgeltønder Kirke, og bryllupsmiddagen blev holdt på Schackenborg Slot.

Uddannelse og erhvervsbaggrund

Prinsessen har studeret internationale erhvervsforhold og økonomi på Babson College, Boston, Massachusetts, USA (1995-1997) og økonomi på universitetet i Genève (1994-1995). Prinsessen er Bachelor of Arts fra Marymount Manhattan College, New York (1997-1999).

Sprog

Prinsessens modersmål er fransk. Prinsessen taler desuden dansk, engelsk og spansk.

Kilde: www.kongehuset.dk

————
Marianne Lemvig er redaktør for “Magasinet”. Hun er uddannet cand.mag. i sprogpsykologi. Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk med forfatterens tilladelse.