Puntland har valgt ny præsident

Laurits Holdt

Den selvstyrende region Puntland i Somalia har valgt en ny præsident. Det blev en forhenværende somaliske premierminister der løb med sejren. Vigtige spørgsmål ved valget var sikkerhed og en grænsestrid med naboregionen Somaliland.

Den delvist selvstændige somaliske region Puntland har onsdag valgt Abdiweli Mohamed Gaas som præsident. Gaas er tidligere premierminister for hele Somalia. Det rapporterer BBC.

Gaas vandt over den siddende præsident Abdirahman Mahamud Farole. Han er Puntlands fjerde præsident siden regionen indførte selvstyre i 1998.

Det er parlamentet, der vælger præsidenten og Gaas vandt med blot en enkelt stemme. Der var 11 kandidater til posten.

Parlamentet har 66 medlemmer, der ikke er valgt på samme vis som vi kender det herhjemme fra. I Puntland udpeger de forskellige klaner repræsentanter. De 66 medlemmer af parlamentet repræsenterer hver en underklan, skriver Al Jazeera.

Puntland har omkring 2,5 millioner indbyggere. Det ligger i den nord-østlige del af Somalia og udgør selve ”Afrika Horn” – den spids af det afrikanske kontinent, der stikker ud i det Indiske Ocean.

Sammenlignet med den sydlige del af Somalia er Puntland relativt fredeligt. Sikkerhed har dog været et vigtigt emne i valgkampen. Al-Shabab-millitsen i Somalia opfattes som en trussel i Puntland.

En anden sag, som alle kandidater har slået på, er uenighed om grænsedragningen mellem Puntland og den anden mere eller mindre selvstyrende region i Somalia, Somaliland i den nordvestlige del af Somalia. De to regioner strides om et område på grænsen mellem dem

Endelig er økonomien vigtig. Den fik et hårdt slag da Puntland i november 2013 blev ramt af en tropsik storm, der kostede flere end 300 døde og ødelagde mange landsbyer, veje og broer. Mange kvægavlere mistede også hele eller store del af deres kvægbestande. Netop kvæg er Puntlands vigtigste eksportvare.

Mange af piraterne, der har huseret i farvandet ud for Somalia, har haft base i Puntland. Problemet er dog ikke så stort som det har været og i Puntland er det ikke et spørgsmål, der optager sindene, skriver Al Jazeera.