Så mange ansøgninger fik den nye GLOBUS-pulje

GLOBUS-puljen støtter samarbejde mellem danske undervisningsinstitutioner og partnere i det globale Syd.


Foto: Robert Alexander/Getty Images
Søren Steensig

6. oktober 2022

Nu varer det ikke længe, før de første projekter støttet af Udenrigsministeriets nye pulje, GLOBUS, kan sættes i søen. Puljen havde sin første ansøgningsfrist 1. september. 29 nåede at søge, og de kan forvente svar inden udgangen af oktober.

Foto: GLOBUS
GLOBUS er forkortelsen for Puljen for Globalt Engagement, Uddannelse og Samarbejde.

Puljen har en årlig bevilling på 18,8 millioner kroner fra Udenrigsministeriet, hvoraf de 15,6 millioner kroner er til fordeling blandt ansøgerne.

I 2022 fordeles hele puljen i en enkelt ansøgningsrunde, mens der de kommende år bliver to ansøgningsrunder i marts og september.

”I betragtning af at puljen er helt ny, og at første ansøgningsfrist kun lå et par måneder efter, at vi meldte de endelige retningslinjer og kriterier for puljen ud – ovenikøbet kort før sommerferien, så er vi meget tilfredse med antallet af ansøgninger,” siger sekretariatschef fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU), Katja Gunnertoft Bojsen.

Hun forventer, at der i første runde vil være penge nok i puljen til de ansøgninger, der vurderes støtteværdige. Det er CKU, der forvalter den nye pulje i samarbejde med Ulandssekretariatet, fagbevægelsens udviklings- og bistandsorganisation.

Erhvervslivet mangler i ansøgerfeltet

GLOBUS-puljen har to spor: Det ene retter sig mod uddannelsesudveksling med det formål at styrke unge danskeres kendskab til og forståelse for det danske udviklingssamarbejde og verdensmålene. Det andet spor, cirkulære projekter, er en nytænkning af Genbrug til Syd, og her er et af kravene, at projekterne skal ske i samarbejde med en uddannelsesinstitution.

”Blandt ansøgningerne kommer de otte direkte fra uddannelsesinstitutioner, resten fra civilsamfundsorganisationer i samarbejde med uddannelsesinstitutioner og andre aktører,” fortæller Katja Gunnertoft Bojsen.

”Der er både grundskoler, efterskoler, højskoler, gymnasier, FGU’er, erhvervs- og professionsuddannelser samt universiteter i ansøgerkredsen. Og ansøgningerne repræsenterer også geografisk hele landet, ligesom der både er frivillige organisationer og større NGO’er med. Derimod er der ingen erhvervsdrivende fonde eller socioøkonomiske virksomheder, men dem håber vi at se i næste runde.”

Det er et hold af to bevillingskonsulenter og et bevillingsudvalg på fem, der nu tager stilling til ansøgningerne. Ansøgere kan søge om alt mellem 20.000 og 900.000 kr. GLOBUS opererer med små indsatser på 20.000-200.000 kr. og større indsatser på op til 900.000 kr.

Garvede kræfter vurderer ansøgningerne

Ansøgninger til større indsatser bliver vurderet af to eksterne, faglige eksperter, bevillingskonsulenterne. De udarbejder en indstilling til bevillingsudvalget, som så træffer en endelig afgørelse.

De små indsatser vurderes af GLOBUS-sekretariatet, og på den baggrund træffer et medlem af bevillingsudvalget den endelige afgørelse.

De syv personer, der skal tage stilling til fordelingen af GLOBUS-midlerne, er udnævnt for en etårig periode med mulighed for forlængelse. De to bevillingskonsulenter er:

Elsebeth Gravgaard – selvstændig konsulent med 30 års erfaring med international udvikling, hovedsageligt i Folkekirkens Nødhjælp. Derudover bevillingskonsulent i CKU-puljen.

Frank Jørgensen – uddannelsespolitisk konsulent i Uddannelsesforbundet med 30 års bred erfaring fra arbejdet med uddannelse, især almene og erhvervsrettede uddannelser, også i internationalt perspektiv. Derudover koordinator af forbundets internationale engagement.

Bestillingsudvalget består af:

Lene Vendelbo – selvstændig kommunikationskonsulent med 15 års erfaring med internationale uddannelses- og undervisningsprojekter på tværs af NGO’er og den danske uddannelsessektor.

Casper Poulsen – politisk konsulent i BUPL og erfaring fra flere fagforbund, hvorfra han har indsigt i indhold og målgruppe på de teknisk faglige erhvervsuddannelser og professionsuddannelserne – også i international sammenhæng.

Niels Larsen – selvstændig konsulent og grundlægger af Kijani Institute, der arbejder med partnerskaber mellem danske og kenyanske uddannelsesinstitutioner. Derudover erfaring med internationale projekter på tværs af den danske uddannelsessektor.

Jørgen Juul Rasmussen – forbundsformand i Dansk El-forbund med indsigt i de teknisk-faglige erhvervsuddannelser. Derudover erfaring med udviklingsprojekter fra forbundets internationale engagement, aktuelt i udviklingen af bedre erhvervsuddannelser i Afrika. Næstformand i Ulandssekretariatets bestyrelse.

Arne Kjærsgaard – selvstændig konsulent med mange års erfaring fra uddannelsessektoren, folkelige organisationers internationale udviklingssamarbejde og kvalitetssikring af forsendelser under Genbrug til Syd i samspil med hjemlige uddannelsesinstitutioner og unge. Herunder også cirkulær økonomi. Tidligere leder af international afdeling på MultiCenter Syd.