Sammenhæng mellem klima og flygtninge skal medtænkes i ny global EU-strategi

cimg1206
Thomas Jazrawi

28. februar 2016

Klima har længe været højt på dagsordenen i EU’s forbindelser med andre lande. Og det skal fortsætte efter den nye klimaaftale blev vedtaget i Paris i december.

Således lyder meldingen fra EU’s udenrigsministre, der var samlet i Det Europæiske Råd midt i februar.

I konklusionerne fra mødet, lyder det, at en udenrigspolitisk indsats fra EU er nødvendig for at sætte Paris-aftalen i kraft.

Erklæringen fra mødet har ligeledes fokus på, at klimaændringer påvirker landes stabilitet og kan være med til at skabe flygtninge.

“Rådet anerkender klimaforandringer som en medvirkende årsag til migration i kraft af skrøbelighed i stater, usikkerhed og ressourcemangel”, fremgår det af rådskonklusionerne.

EU skal præsentere en ny global strategi i år, hvor også Danmark vil udarbejde en udenrigspolitisk plan. Ministrene anbefaler, at man tænker klimatruslen og dens negative konsekvenser for international sikkerhed med i EU-strategien.

”High ambition coalition”

Mødet i det Europæiske Råd foregik den 15. februar. Stort set alle EU’s udenrigsministre var til stede, men den danske udenrigsminister Kristian Jensen var fraværende. I stedet var Danmark repræsenteret ved Kim Jørgensen, Danmarks EU-ambassadør.

Ministre blev enige om, at en alliance mellem rige og fattige lande, der blev etableret ved klimatopmødet COP21 i Paris, er en god mulighed for at presse på for klimaet i relationerne med andre lande.

Der henvises til den såkaldte ”High Ambition Coalition”, som blev et af de store samtaleemner ved COP21. Her dannede fattige lande og de små klimaskrøbelige østater en alliance med rigere parter som EU og USA.

Koalitionen kan meget vel være på vej tilbage på scenen. Achala Abeysinghe, en rådgiver for de mindst udviklede lande (Least Developed Countries – LDC’s) fortalte for nyligt, at der er diskussioner mellem landene for at genoplive sammenslutningen. Det skriver Climate Change News.

EU’s klimaminister, Miguel Arias Cañete, tog efter COP21 en del af æren for koalition.

”Koalitionen bragte de største spillere sammen med de mindre udviklingslande. Pludseligt handlede det ikke mere om udviklede mod udviklingslande. Det handlede om de villige mod de uvillige. Og ingen ville ses som de uvillige”, lød det fra den spanske EU-Kommisær.

Læs mere om Cañetes udsagn her:

http://globalnyt.dk/content/cop21-eu-tager-aeren-afgoerende-alliance-mellem-rige-og-fattige

EU udtaler i konklusionen ligeledes, at man vil forsøge at presse nationer til at øge deres mål for reduktion af de klimaskadelige udslip. 

Global EU-strategi skal medtænke klimatruslen

2016 er det helt store år for nye udenrigspolitiske strategier. Danmark arbejder lige for tiden med en ny plan for udenrigspolitikken.

Det sker samtidigt med, at EU skal udforme en ny global strategi. Står det til EU’s udenrigsministre skal klimaet have en rolle i strategien. 

”Rådet understreger behovet for, at EU og dets medlemsstater fortsætter med at arbejde for at behandle klimaforandringers direkte og indirekte indvirkning på international sikkerhed”, hedder det i rådskonklusionerne.

”For eksempel bør EU derfor arbejde for at behandle den strategiske og mangeartede trussel, der udgøres af klimaforandringer, som del af EU’s globale strategi”, tilføjes der.

EU-Kommissionen arbejder for tiden med den nye globale strategi. Der er overordnet seks overksrifter.

Det gælder sikkerhed og forsvar, bekæmpelse af terrorisme og organiseret kriminalitet, cyber-sikkerhed, energi og klima, migration og mobilitet samt humanitær hjælp og økonomisk velstand.

EU’s udenrigsministre lagde stor vægt på, at klimatruslen skal spille en stor rolle, når man gentænker EU’s udenrigspolitik. 

”De potentielle destabiliserende effekter af klimaforandringer (heriblandt migration, fødevaresikkerhed, pålidelig tilgang til ressourcer, vand og energi, spredning af epidemiske sygdomme samt social og økonomisk ustabilitet) bør adresseres af EU, dets medlemslande og partnerlande, heriblandt gennem vurderinger af klimarisici og støtte til kapacitetsopbygning”, lyder det i rådskonklusionerne.

Et udkast til EU’s nye globale strategi vil blive præsenteret for medlemslandene i juni. 

Læs rådskonklusioner om klimadiplomati fra mødet her: 

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6061-2016-INIT/en/pdf 

Læs tænketanken Climate and Securitys analyse af konklusionerne her: 

http://climateandsecurity.org/2016/02/23/eu-to-focus-on-climate-diplomacy-security-stability-and-migration-links/#more-8145 

Læs mere om EU’s nye globale strategi her:

https://europa.eu/globalstrategy/en/global-strategy-foreign-and-security-policy-european-union