Sikkerhedsrådsresolution på vej for at få fjernet afrikansk taberpræsident

Jesper Søe

26. marts 2011

LOMÉ: Frankrig og Nigeria indleverede fredag et forslag til resolution i FNs sikkerhedsråd, som kræver, at taberen af præsidentvalget i Elfenbenskysten i november, Laurent Gbagbo, trækker sig tilbage og overlader magten til vinderen, Alassane Ouattara.

De 15 statschefer for det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab, ECOWAS, havde dårligt rejst sig fra organisationens 39. ordinære møde i Nigeria, der sluttede torsdag, før der var gang i de diplomatiske anstrengelser for at få fjernet Laurent Gbagbo fra sin selvudråbte præsidentpost i Elfenbenskysten.

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy sagde i Bruxelles, at Frankrig meget snart ville fremlægge et resolutionsforslag i FNs sikkerhedsråd, der vil kræve, at Gbagbo trækker sig.

Forslaget kom så allerede dagen efter og ligger i logisk forlængelse af erklæringen fra ECOWAS-mødet i Nigeria. Heri opfordrede de 15 vestafrikanske lande FN til at give sig selv et stærkere mandat til at få fjernet Gbagbo. FN har i øjeblikket 9.000 soldater i den uro- og voldshærgede tidl. franske koloni.

Gbagbo, der ifølge verdenssamfundet tabte præsidentvalget 28. november i fjor, afviser stadig at forlade præsidentpaladset i Abidjan og overlade magten til den erklærede vinder af valget, Alassane Ouattara. ECOWAS ekskluderede i december Elfenbenskysten fra fællesskabet og truede samtidig Gbagbo med at få ham fjernet fra magten.

Baggrunden for resolutionsforslaget er ikke blot politisk, men også udtryk for, at krisen i Elfenbenskysten nu dagligt udvikler sig mere og mere i retning af en genopblussen af de 5 års borgerkrig, som det med udenlandsk mægling, bl.a. via Burkina Fasos præsident Blaise Compaoré, lykkedes at få standset i 2007.

FN anslår, at sekterisk vold mellem Gbagbo- og Ouattara-støtter nu har kostet ca. 500 livet – 52 bare den seneste uge – mens en halv million mennesker er drevet på flugt fra deres hjem, og over 90.000 flygtet over grænserne; hovedsageligt til en anden næsten ligeså skrøbelig stat, Liberia.

Tunge våben

FNs humanitære chef, vicegeneralsekretær Valerie Amos, sagde torsdag til FNs nyhedstjeneste, at” eskaleringen af volden og brug af tunge våben, især i byområder, rammer civilbefolkningen hårdere og hårdere. Ødelæggelse af privat ejendom, inklusive butikker, der normalt giver folk en indkomst, er fuldstændig uacceptabel nu”.

Samtidig er landet ved at løbe tør for medicin, og stadig flere hospitaler og skoler lukker. Bankerne er i forvejen lukkede. Landets 2 største indtjeningskilder, kakao-eksporten og Abidjans havn, er gået i stå, og i store dele af landet er folk nu uden strøm.

Laurent Gbagbo kom til magten i oktober 2000 og har været den ”formelle” præsident lige siden – altså indtil valget i november 2010. Det var håbet og ventet, at dette (flere gange udsatte) præsidentvalg langt om længe ville bane vejen for en endelig forsoning i den engang så velfungerende nation.

Journalist Lars Zbinden Hanen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og er p.t. bosat i Lomé i Benin.