Steen Christensen – et stort parti og u-landene

Forfatter billede

Det er en af de danske socialdemokrater, der har haft flest kontakter i Den 3. Verden, der nu fylder rundt. En mand, som har været vidt omkring ikke kun i verden, men også i arbejderbevægelsen.

Globalt var det især det sydlige Afrika og frihedskampen mod de hvide mindretalsstyrer, som fangede ham. Allerede i 1971 skrev han bogen "Befrielsesbevægelserne i det sydlige Afrika", og det blev til flere andre bøger om den del af verden i samvirke med flere andre såsom jounalisterne Lasse Budtz og Alex Frank Larsen.

Cand.phil. i historie blev han i 1972, fra 1974 til 1980 var han lærer på arbejderbevægelsens højskole i Esbjerg og 1980-84 international sekretær i Socialdemokratiet.

Det ledte frem til den post, han blev mest kendt for i offentligheden, jobbet som partisekretær, som han beklædte fra 1984 og frem til 1997 – alt i alt en omtumlet periode i partiets historie.

Han nåede at arbejde sammen med tre socialdemokratiske partiformænd – Anker Jørgensen, Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen.

Han har også været formand for partiets Internationale Udvalg.

1. marts 1997 gik han over og blev chef for U-landssekretariatet, som er fagbevægelsens støtteorgan for faglig organisationsudvikling fortrinsvis i Den 3. Verden.

I februar 2004 holdt Steen Christensen som sekretariatsleder og tiltrådte en stilling som seniorkonsulent med særlig henblik på udvikling af projektstøtte under regeringens såkaldte Arabiske Initiativ.

Dette initiativ retter sig mod landene i Mellemøsten og Nordafrika og går bl.a. til demokratiseringsstøtte og faglig organisationsudvikling.

Han blev pensioneret i 2011 og i dag foregår det politiske virke mest som “socialdemokratisk græsrod” hjemme i forstaden til København.

Meget af pensionisttilværelsen går med at være en aktiv morfar for fem børnebørn i alderen fra fem til 18.