Sydsudan optaget i Østafrikas svar på EU

24107020081_a2d4be0d76_k
På grund af borgerkrigen er en stor del af Sydsudans indbyggere afhængige af fødevarehjælp fra udlandet. Her læsser lokale arbejdere forsyninger ud af en helikopter med hjælp fra FN fødevareprogram, WFP.
Foto: UNMISS / (CC BY-NC-ND 2.0)
Laurits Holdt

På topmødet for mellem landene i EAC, East African Community, besluttede landenes ledere at optage Sydsudan i organisationen. Det skriver flere østafrikanske medier.

Sydsudan er Afrikas og verdens yngste land. Det blev selvstændigt i 2011 efter årtiers borgerkrig mod regeringen i Sudan. I 2013, blot to år efter uafhængigheden, kastede de politiske ledere landet ud i sin egen borgerkrig, der mens at have kostet 50.000 mennesker liver og som har sendt millioner på flugt.

Parterne har for nylig indgået en fredsaftale og lederen af oprørsstyrkerne er blevet udpeget til vicepræsident.

Når Sydsudans parlament har godkendt aftalen med EAC, bliver landet det sjette land i organisationen.

De nuværende lande er Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda.
Organisationen har rødder tilbage til 1967, hvor den blev stiftet. Men ti år senere, i 1977, kollapsede den og blev først genoplivet i 2000. Landene har indført et fællesmarked og der arbejdes på, at gøre det nemmere for borger, serviceydelser og varer at krydse de interne grænser.

Der er også planer om, at omdanne organisationen til en føderation – altså en tæt politiske union. Landene har i princippet tilsluttet sig ideen men projektet ligger stadig år ude i fremtiden.

Det er dog aftalt at landene skal indføre en monetær union i 2023.
Ifølge EAC regler kan et land kun optages, hvis det lever op til visse standarder og principper i forhold til demokrati og god regeringsførelse.

Det må betegnes som tvivlsomt, at Sydsudan skulle leve op til disse standarder når landet for tiden er dybt splittet og dysfunktionelt på grund af borgerkrigen.