Tanzania blir 50 år (11): Gæster fra Tanzania chokeret over tomme kirker

Forfatter billede

Lærerne Christina og Alois samt eleverne Aggrey og Debra fik deres livs kulturchok, da de kom på besøg

Af Grethe Bo Madsen
journalist på Lokalavisen Østjylland

“Jeg var SÅ chokeret over at se elever ryge og drikke på skolen. Men det allerstørste chok var, at jeres kirker er så tomme.”

Kulturchokket går begge veje, når lærere og elever fra et fattigt udviklingsland møder velstillede danske gymnasieelever og deres lærere.

Efter knap 14 dage i Danmark, hvor engelsklærer Christina Mwita, matematiklærer Alois Chengula og eleverne Aggrey Josephat og Debra Steven fra Nienjema Secondary School har fortalt eleverne på Egå Gymnasium ved Århus om samfunds- og skoleforhold i Tanzania, gør de fire status over turen.

– Det mest interessante, jeg har oplevet her, er samarbejdet mellem kvinden og manden i hjemmet. Set med mine øjne er det et mirakel – mænd der hjælper til derhjemme! fortæller Christina med et stort grin.

Mænd, der hjælper til

– Det er fuldstændig utænkeligt, ja, det eksisterer simpelt hen ikke i mit land. Men nu har jeg en mission. Nu skal jeg hjem og skabe forandring, siger hun med et sigende blik på sin landsmand, Alois, der er ved at knække sammen af grin over den udtalelse.

Selv finder han ikke anledning til at kommentere på det danske kønsrollemønster.

Til gengæld har han reflekteret meget over vores forhold til tid og den store præcision, danskerne lægger for dagen i stort set alle deres gøremål.

– I er meget præcise, og sådan er det langt fra hos os. Vi er meget lang-somme og fulde af undskyldninger. Vi mister en masse tid, forklarer han.

Han har også lagt mærke til, at danskerne har et meget nært forhold til Dannebrog:

– I har et meget personligt forhold til jeres flag. I flager, når nogen har fødselsdag og på mærkedage. I Tanzania er det kun regeringsbygninger og officielle kontorer, der bruger flaget.

“Vi har jo bare en tavle”

For 17-årige Aggrey har turen til Aarhus været overvældende:

– Alt her er så ufatteligt anderledes. Det er nærmest ikke til at beskrive. Alt er så velstruktureret. Skolen her er det mest fantastiske sted, fortæller han.

– Alt det IT-udstyr I har til hjælp i undervisningen. Internet, laptops og smartboards, jamen, vi har jo bare en tavle. Og alle kan gå i gymnasiet. Hos os er det kun meget få, konstaterer han.

– Og så er der forholdet mellem lærere og elever. Det er skønt at se, hvordan I kan joke med jeres lærere og være ligeværdige. Uha, det kan vi slet, slet ikke i Tanzania, siger Aggrey.

Se foto på
http://aarhus.lokalavisen.dk/et-chok-at-jeres-kirker-er-saa-tomme-/20111119/artikler/711159534/1449#ixzz1g1ksiNmU

————-
Artiklen med tilhørende foto gengives på U-landsnyt.dk med venlig tilladelse fra Lokalavisen Østjylland.