Thailandsk prinsesse udfordrer militærstyret

1200px-princess_ubolratana_2009-12-7_royal_thai_government_house
Prinsesse Ubolratana, der ses midt i fotoet med siden til, er ældste datter af kong Bhumibol, der havde gudelignende status i Thailand.
Foto: Officielt foto (arkiv)
Forfatter billede

Vælgerne i Thailand – og iagttagere langt uden for landets grænser – er fredag vågnet op til lidt af en overraskelse.

Prinsesse Ubolratana, der er storesøster til Thailands konge, stiller op til posten som premierminister, når Thailand går til valg den 24. marts. Hun stiller op for partiet Thai Raksa, skriver internationale medier. Partiet har tilknytning til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, der blev afsat i 2006 efter beskyldninger om storstilet korruption.

Med nomineringen stiller prinsessen op mod den siddende premierminister, Prayuth Chanocha, som militærstyret håber at få genvalgt.

Prinsessens entré på den politiske scene er et markant brud med en mangeårig tradition for, at kongefamilien ikke blander sig i politik, og det vækker da også en del højt løftede øjenbryn.

Thailands konge, Vajiralongkorn, er inderligt imod søsterens entré på den politiske scene, siger han ifølge den britiske tv-station BBC.

”Højt placerede medlemmer af den kongelige familie og deres engagement i politik, uanset på hvilken måde, er en handling, der er i strid med landets traditioner, skikke og kultur, og som derfor betragtes som ekstremt upassende,” lyder det i en meddelelse fra paladset, der fredag aften blev læst op på samtlige tv-stationer i Thailand.

På Instagram har prinsesse Ubolratana ifølge flere medier understreget, at hun har frasagt sig alle sine royale titler, og at hun nu lever et almindeligt liv uden de privilegier og forpligtelser, der følger med at være en del af kongefamilien. Dermed mener hun heller ikke, at traditioner og deslige skulle forhindre hende i at forsøge at blive landets næste premierminister.

Splittende Shinawatra

Thailand har været ledet af en militærregering i de seneste fem år. Militærstyret har lovet, at demokratiet skal genindføres ved et valg den 24. marts.

Næste måneds valg er det første, siden den nuværende premierminister, Prayuth Chanocha, kom til magten i 2014. Det skete, da Thaksins søster, Yingluck, blev afsat som premierminister.

Prinsessen er ven med Thaksin Shinawatra, men samtidig på god fod med sin bror, kong Vajiralongkorn, skriver magasinet The Economist. Hun er storesøster til kongen, der blev indsat i stedet for den højt elskede kong Bhumibol, der døde i 2016.

Vajiralongkorn nyder langt fra den samme popularitet blandt thailænderne, som hans nu afdøde far gjorde.

I næsten 20 år har thailandsk politik været delt i to lejre: royalisterne i de gule skjorter mod tilhængere af tidligere premierminister Thaksin Shinawatra i de røde skjorter.

Thaksin og de partier, der har forbindelse til ham, har vundet alle valg i Thailand siden 2001. Og militæret er to gange gået ind og har fjernet regeringer, der vurderedes at være under indflydelse fra Thaksin.