Udenrigsministeren: Udviklingsbistand skal få afrikanske lande til at modtage afviste asylansøgere

Laurits Holdt

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at de afrikanske stater skal presses mere for at tage imod afviste asylansøgere og migranter fra deres egen lande. Det skriver Danmarks Radio søndag.

Hans udtalelse kommer på baggrund af rapporter om, at antallet af flygtninge og migranter, der begiver sig ud på Middelhavet for at komme til Europa, igen er stigende.

I løbet af de seneste dage er flere af de overfylde både kæntret og det menes at 700 mennesker er omkommet.

Ifølge udenrigsministeren er hovedparten af de aktuelle flygtninge og migranter fra en række afrikanske lande – og ikke fra krigshærgede lande som Syrien, Irak eller Afghanistan.

Et af disse afrikanske lande er Somalia, der ikke har haft en fungerende statsmagt siden 1991, hvor en koalition af oprørsgrupper jog diktatoren Siad Baare ud af landet. Siden da har klanledere med tungt bevæbnede militser kæmpet om magten mod den islamistiske gruppe al-Shabab.

Et andet er Eritrea, der med sit undertrykkende styre fra tid til anden kaldes “Afrikas Nordkorea”.

Da EU og AU – den Afrikanske Union – i november 2015 holdt topmøde var spørgsmålet om flygtninge og migranter øverst og mere eller mindre alene på dagsordenen.

Topmødet mundede ud i en politisk erklæring, hvor landene lover at samarbejde om de forskellige problematikker omkring flygtninge migranter.

Der blev også udarbejdet en handlingsplan, der beskriver hvordan der skal samarbejdes om at redde flere af de flygtninge og migranter, der forsøger at krydse Middelhavet og begrænse den ukontrollerede migration til Europa.

Desuden blev der oprettet en fond, som skal dække nogle af udgifterne i en række afrikanske lande.

Læs mere: EU lancerer Afrika-fond – Danmark giver 45 mio. kroner (13.11.2015)

Der mangler dog fortsat specifikke regler og aftaler, før at de afrikanske lande kan og vil begynde at tage imod dem, der afvises i Europa, siger Kristian Jensen ifølge DR.

For at tvinge de afrikanske lande til at indgå aftaler foreslår udenrigsministeren, at Danmark og EU skal favorisere de lande, der indgår aftaler, når der skal gives udviklingsbistand. Han foreslår også, at give disse lande større adgang til de europæiske markeder, hvilket ifølge ham ligger i tråd med EU's politik.