UNDP støtter MS’ arbejde i Sydsudan

Forfatter billede

Som en ud af 6 organisationer er Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og organisationens partnere i Sydsudan blevet udvalgt til at stå for UNDPs valgoplysning i forbindelse med næste års valg.

Af Janne Bruvoll, informationsmedarbejder, MS Sudan

JARTUM, SUDAN, 24. Oktober 2009: Skal jeg også stemme? Hvad er et parti? Må man gerne tage imod gaver fra kandidaterne? Og må min mand bestemme, hvem jeg skal stemme på? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, sydsudaneserne stiller sig selv, når de hører, at der skal være valg i Sudan næste år. Og det er de spørgsmål, MS og organisationens partnere i Sydsudan vil give folk svar på i de kommende måneder.

Som en ud af 6 organisationer har MS på vegne af organisationens partnere nemlig modtaget midler til valgoplysning fra FNs Udviklingsprogram (UNDP). De knap 300.000 danske kroner dækker oplysningsaktiviteter fra nu og ind til valget i april 2010. 12 af MS’ partnere i Sydsudan deltager i projektet.

Stort behov for oplysning

– Det gør det muligt for os og vores partnere at udvide de aktiviteter, vi allerede har planlagt, og på den måde nå ud til endnu flere mennesker. Der er et enormt behov for oplysning om demokrati og valg i Sydsudan, for det er begge helt nye koncepter for de fleste, siger Lars Anderskouv, der er leder af MS i Sydsudan.

Linket mellem valg og demokrati er afgørende for MS.

– Vi ser ikke valget som en isoleret begivenhed. Det er blot et af leddene i den demokratiseringsproces, som Sudan – og især Sydsudan – er i gang med, og derfor lægger vi og vores partnere stor vægt på, at oplysningerne om valget sættes ind i den bredere ramme, der hedder demokrati, forklarer Lars Anderskouv.

I de aktiviteter, som MS’ partnere laver op til valget, forklares derfor sammenhængen mellem den pligt, man som man som borger har til at deltage i et valg, med den pligt, man har til at tage aktivt del i udviklingen på alle niveauer.

– Selv om der er tale om et nationalt valg, så kan det bruges til at få folk til at forstå den rolle, de spiller i andre dele af et demokratisk samfund – i familien, i landsbyen såvel som på landsplan, siger Lars Anderskouv.