Uroen ulmer i Zimbabwe

zimb_politi
Politi tæsker tilfældige indbyggere i Harare-forstaden Epworth.
Foto: fra YouTube
Forfatter billede

Gennem længere tid har mindre protester præget Zimbabwe, men i de seneste dage er der rapporteret om større uroligheder i landets hovedstad, Harare.

I weekenden blev over 70 demonstranter anholdt for at protestere mod et forbud mod import af en række produkter. Det førte til uroligheder ved Zimbabwes grænse mod Sydafrika.

Mandag var der optøjer i Harare opstod, da taxichauffører indledte en demonstration mod, hvad de opfatter som chikane fra politiets side. Chaufførerne bliver jævnligt stoppet ved politiets checkpoints og afkrævet penge for at få lov at passere.

Det er første gang siden 2005, at Zimbabwe oplever voldelige protester.

Politiet reagerede ved at pudse deres hunde på demonstranterne og skyde med tåregas.

Netavisen Newsday skriver, at en politimand kæmper for livet, efter vrede demonstranter overfaldt ham i en af Hareres bydele. Andre steder i byen skød politiet med skarpt mod grupper af rasende demonstranter.

Mindst 100 mennesker er anholdt, skriver flere medier.

Videooptagelser på Newsday viser, hvordan politifolk går fra hus til hus og slår på beboerne.

Tirsdag var situationen mere rolig i Harare, skriver flere medier. Til gengælde indledte lærere, læger, sygeplejersker og andre offentligt ansatte en omfattende strejke, der gælder i flere dele af landet. De er utilfredse med, at de ikke har fået løn.

Internationale medier skriver, at alle ikke-akutte patienter, der henvendte sig på landets to største statslige hospitaler tirsdag, fik besked på at komme igen i næste uge.

Regeringen har meddelt, at lærerne vil få løn i denne uge, og at de hospitalsansatte får i næste uge.

I de seneste måneder har præsident Mugabes regering været under økonomisk pres. Landets økonomi var allerede i forvejen elendig, og regeringen har i årevis kæmpet mod en galopperende inflation, som har udhulet økonomien. Det har skabt mangel på penge i de statslige kasser og problemer med at betale løn til offentligt ansatte.

Mugabe-regeringen bruger lidt over 80 procent af sit budget på lønninger til de offentligt ansatte, viser tal.

Borgerrettighedsgruppen Tajamuka/Sesijikile siger til Newsday, at strejken har til formål at lægge yderligere pres på Robert Mugabe og tvinge den aldrende præsident til at træde tilbage.

En ny bevægelse, der kalder sig ThisFlag, har opfordret alle i Zimbabwe til at blive hjemme fra arbejde onsdag i protest mod regeringen.