USA’s højesteret giver grønt lys til at sagsøge Verdensbanken

gettyimages-166661433
International Finance Corporation er Verdensbankens afdeling for udlån. Her taler tidligere chef for banken, Jim Yong Kim, over emnet 'The Private Sector and Ending Poverty' i 2013.
Foto: Alex Wong/Getty Images
Laurits Holdt

19. marts 2019

Siden 1945 har det været opfattelsen, at Verdensbanken er immun overfor sagsanlæg. Men det er den ikke, har den amerikanske højesteret afgjort.

Det betyder, at et fiskesamfund i Indien nu har mulighed for at trække banken for en amerikansk domstol for at have givet lån til projekter, der havde skadelige konsekvenser for de to grupper. Det skriver International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

En gruppe fra fiskerlandsbyen Mundra i Indien vil sagsøge bankens udlånsafdeling, International Finance Corporation, for at have givet et lån til Coastal Gujarat Power Limited. Selskabet byggede et kulkraftværk i delstaten Gujarat og det har forurenet området og sagsøgerne mener, at Verdensbanken har et medansvar.

Afgørelsen fra 27. februar understreger, at visse internationale organisationer har immunitet som en del af deres charter. Men det er ikke tilfældet for Verdensbanken. FN og den internationale valutafond har derimod begge immunitet.

Under sagen sagde Verdensbanken til sit forsvar, at afgørelsen vil åbne en ladeport for sagsanlæg fra hele verden og at det vil forkrøble bankens evne til at bekæmpe fattigdom og skabe udvikling.

Den bekymring mente syv ud af de otte dommere dog var overdrevet, skriver ICIJ.

”Immunitet for juridisk ansvar er ikke fremmende for for internationale organisationer. Det gør dem bare ligegyldige, hvilket er det, der er sket her. Som for alle andre institutioner, fra regeringer til virksomheder, tilskynder muligheden for at blive draget til ansvar til at beskytte mennesker og miljø,” lyder det fra Marco Simons fra organisationen EarthRights International, som førte sagen på vegne af de indiske fiskere.