Verden rundt: Blodige angreb i flere lande og et uheldigt turistmotiv

Det ugandiske politi er i gang med deres undersøgelser i hovedstaden Kampala, efter tre selvmordsbombere sprængte deres bomber.
Foto: Nicholas Kajoba/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer

21. november 2021

Tre selvmordsangreb i Uganda

Ugandas hovedstad Kampala blev tirsdag ramt af flere selvmordsangreb. Det forlyder, at seks personer er døde – herunder tre selvmordsbombere – mens over 30 er sårede.

Angrebene fandt sted i Kampalas centrum tæt ved den centrale politistation og parlamentet, der efterfølgende blev evakueret. Øjenvidner fortæller om, at der efter angrebene lå afsprængte kropsdele på vejene.

Angrebet er det seneste i en serie, der den seneste måned har ramt Uganda. Al-Jazeera skriver, at politiet mistænker rebelgruppen Allied Democratic Forces, der bekender sig til Islamisk Stat, IS, for at stå bag. Tirsdag aften tog IS da også ansvar for angrebet.

Til Al-Jazeera siger P.J. Crowley, tidligere assisterende udenrigsminister i USA, at IS i dag mere skal betragtes som et brand end som en egentlig bevægelse.

“Frem for at have et centralt kalifat, som er blevet besejret i Irak og Syrien, har vi nu et Islamisk Stat-brand, der kan bruges af lokale grupper. I dette tilfælde har vi en lokal gruppe, der er vred på Uganda, og som er villig til at hejse Islamisk Stats flag.”

Allied Democratic Forces har eksisteret siden 1990’erne og blev dannet af tidligere militærpersoner, der var tætte på Ugandas diktator i 1970’erne Idi Amin. Gruppen opererer også i nabolandet DR Congo, skriver BBC i en artikel fra i sommer, der kigger nærmere på gruppen. 

Efter tirsdagens angreb har det danske udenrigsministerium opdateret sin rejsevejledning til det centralafrikanske land, så trusselniveauet i forbindelse med terror er ændret til høj.

Foto: Det skriver Voice of America.

SRINAGAR, INDIA – 2021/11/17: Wife of slain Mudasir Gull weeps and pleads during a protest demanding the return of the bodies of Altaf and Mudasir Gull, who according to the police, were killed during a gun battle between militants and government forces on Monday in Srinagar.
A controversy had erupted over Mondays encounter in Hyderpora area of Srinagar following conflicting claims about the two deceased civilians as their family members contested the polices charge that they were militant associates, the families of Mohammad Altaf Bhat and Mudasir Gull held a protest at Press Enclave in Srinagar, demanding that their bodies should be returned to them as they were not militants or OGWs (Over Ground Workers). (Photo by Saqib Majeed/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Enken til en af de to dræbte civile, Mudasir Gull, græder under en demonstration, der krævede at få ligene af de to dræbte udleveret. Foto: Saqib Majeed/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ny uro i Kashmir-provinsen

Kashimir-provinsen har længe været kilde til konflikt mellem Pakistan og Indien, der begge påberåder sig ret over området.

Læs også: Kashmir: Fra autonom region til åbent fængsel

Efteråret har været præget af en bølge af drab i den indisk-kontrollerede del af provinsen, hvor flest civile, men også nogle soldater har mistet livet, hvilket har pustet til konflikten. 

I den forgange uge har yderligere fem mistet livet. The Times of India skriver, at de dræbte var terrorister, men i en senere artikel, at to af de dræbte var civile. De indiske myndigheder har nægtet at udlevere de dræbtes lig, hvilket har skabt vrede blandt civilbefolkningen og ført til protester.

De udenomretslige drab blev på det kraftigste fordømt af de pakistanke myndigheder, der opfordrer det internationale samfund til at rette opmærksomheden mod indisk ”statsterrorisme” i Kashmirdalen.

“De indiske besættelsesstyrkers amokdrab på uskyldige kashmirier fortsætter med skamløs straffrihed (…)” udtalte talsmanden for det pakistanske udenrigsministerium, Asim Iftikhar, ifølge avisen. Han sagde yderligere, at volden har ”gjort det indisk-kontrollede Kashmir til et inferno, hvor ingen, ikke engang uskyldige civile, arbejdere, kvinder, børn og ældre er i sikkerhed for besættelsesstyrkernes statsterrorisme.”

Sådan lyder det i den pakistanske avis Dawn, der opgør, at 140 indtil nu har mistet livet i den indisk-kontrollerede del af Kashmir.

ISTANBUL, TURKEY – 2021/05/14: A protester holds a Palestine flag during the demonstration.
People pray for the Palestinians who died after Israel’s attacks on Gaza strip. People gathered in front of the Fatih Mosque in Istanbul to protest against the attacks. (Photo by Ibrahim Oner/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Tyrkiet og Israel er ikke på særlig god fod. Under Israels angreb på Gaza-striben i foråret 2021 gik pro-palæstinensiske demonstranter på gaden i Istanbul for at protestere mod angrebene. Foto: Ibrahim Oner/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Israelsk turist par atter på fri fod i Tyrkiet

Et israelsk turistpar blev i den forgangne uge løsladt efter at have tilbragt en uge i de tyrkiske myndigheders varetægt. Parret, Mordi og Natali Oknin, blev anholdt, efter de havde taget billeder af præsident Erdogans hjem under et besøg i den højeste bygning i Istanbul – det var nok til, at de to blev arresteret og anklaget for politisk og militær spionage. En tyrkisk borger, der var sammen med parret på tidspunktet for anholdelsen, blev også arresteret.

De to Oknin’er nægtede pure, og den israelske udenrigsminister bakkede dem op. Diplomatiske forhandlinger mellem de to lande, der ikke er på særlig god fod, er alligevel lykkedes, og Mordi og Natali Oknin er nu hjemme i Israel igen.

Fra Israels premierminister Naftali Bennett lød der et ”tak til Tyrkiets præsident og regering for deres samarbejde”.

Det er Al-Jazeera, der bringer den nyhed. 

Danny Fenster hjemme igen

I sidste uges Verden rundt skrev vi, hvordan den amerikanske journalist Danny Fenster var blevet idømt 11 års fængsel af militærstyret i Myanmar. I denne uge kan Frontier, det myanmarske medie Fenster arbejder for, berette i sit nyhedsbrev, at Fenster er blevet løsladt og tirsdag landede i USA. 

”Selvom vi ikke ved, hvad der er sket bag kulisserne, er det klart, at der har været gang i en intensiv lobbyvirksomhed for at sikre Dannys løsladelse,” skriver Frontier. Mediet oplyser, at juntaen har sagt, at benådningen af Fenster var sket “med henblik på at opretholde venskabelige forbindelser mellem nationer og hvilede på humanitære årsager.”