Verden rundt – massehenrettelser og hovsa-missil

Demonstration i Indien i 2019, efter at Saudi-Arabien havde foretaget en anden massehenrettelse af 37 shiamuslimer. I denne uge henrettede saudierne 81 mænd på et enkelt døgn.
Foto: Sushil Kumar/Hindustan Times via Getty Images.
Forfatter billede

I løbet af et enkelt døgn er ikke færre end 81 mænd blevet henrettet i Saudi-Arabien. Det er det højeste antal henrettelser, det konservative kongedømme i nyere tid har gennemført i løbet af 24 timer.

Det skrev al-Jazeera lørdag.

De henrettede var tidligere blevet kendt skyldige i terrorrelaterede forbrydelser, herunder for at have ”erklæret støtte til udenlandske terrororganisationer” såsom Islamisk Stat, al-Qaeda og Houthi-bevægelsen i Yemen.

Andre anklager, som de nu henrettede var kendt skyldige i, lød på ”afvigende tro”, skriver tv-stationen.

Blandt de 81 henrettede er 37 saudiarabere, syv yemenitter og en syrer.

Menneskeretsorganisationer har kritiseret, at de dødsdømte ikke havde fået en retfærdig rettergang, skriver BBC. Det er en kritik, den saudiarabiske regering har affejet.

Saudi-Arabien er et af de lande i verden, der henretter flest mennesker. Sidste år blev antallet af henrettelser i kongedømmet kun overgået af Kina, Iran, Egypten og Irak, viser en opgørelse fra Amnesty International, der har USA på sjettepladsen lige efter Saudi-Arabien.

Amnestys liste omfatter dog ikke Kina, Nordkorea, Syrien og Vietnam, da det ikke har været muligt at få oplysninger om antallet af henrettelser i disse fire lande.

Oppositionstilhængere fremviser en pengeseddel med Raila Odingas portræt under en demonstration i 2018, hvor Odinga lod sig ”tage i ed” som præsident. Han hævdede dengang at have vundet over Kenyatta ved det stærkt omstridte valg i 2017. Arkivfoto: Andrew Renneisen/Getty Images

Kenyatta peger på tidligere rival som sin foretrukne efterfølger

Meget tyder på, at Kenyas mangeårige præsident, Uhuru Kenyatta, og hans tidligere udfordrer Raila Odinga langt om længe har begravet stridsøksen.

Lørdag har Kenyatta givet Odinga sin opbakning forud for præsident- og parlamentsvalget i Kenya den 9. august. Det skriver netmediet AfricaNews.

”Vi har valgt Raila Odinga”, sagde Kenyatta i en tale lørdag i Nairobi. Præsidenten selv har siddet i to embedsperioder og må ifølge forfatningen ikke genopstille til en tredje.

Oprindeligt havde Kenyatta foretrukket en anden mand som præsidentkandidat, nemlig den nuværende vicepræsident William Ruto. Men han blev for nylig smidt ud af deres parti, Jubilee Party.

For få uger siden meddelte Jubilee Party og Odingas parti, Demokratisk Bevægelse, at de er gået sammen i koalitionen ”Azimio la Umoja”, som på dansk kan oversættes til ”Stræben efter Samling”.

Den 77-årige Raila Odinga har tidligere været Kenyas premierminister i perioden 2008-2013.

Odinga har tidligere forsøgt at blive valgt til Kenyas præsident fire gange, men hidtil forgæves. Han hævder selv, at han vandt valget i 2017, hvor sejren ifølge valgkommissionen gik til Kenyatta, og hvor der efterfølgende var spændinger og dødelige sammenstød mellem de to lejre.

En soldat patruljerer ved grænsen mellem Indien og Pakistan, der adskillige gange har været i konflikt med hinanden. Arkivfoto: Munish Byala/Hindustan Times via Getty Images.

Indisk hovsa-missil røg mod ærkefjenden

Indien kom i den forgange uge til at affyre et krydsermissil mod Pakistan – som heldigvis tog det relativt pænt. Men der er altid noget nervepirrende over, når én atommagt beskyder en anden.

Fredag erkendte Indien, at landet to dage tidligere var kommet til at sende et missil over grænsen til nabolandet. Det indiske forsvarsministerium meddelte, at ”en teknisk fejl førte til, at et missil ved et uheld blev affyret”.

Ingen kom noget til ved hændelsen. Men Pakistan undrer sig over, hvorfor Indien ikke omgående gav besked om uheldet, skriver avisen The Dawn.

Pakistan påpeger, at missilet fløj helt op i 12 kilometers højde og kunne have været til fare for flytrafikken.

På landjorden slog missilet ned i et område omkring 100 kilometer inde i landet, hvor det forårsagede skade på civil ejendom.

De to atommagter har i årtier været ærkefjender og har ligget i blodige konflikter med hinanden flere gange. Tidligere har den blotte mistanke om, at nabolandets regering i det skjulte støttede militante angreb, bragt dem på randen af krig.

Mistroen mellem dem er så dyb, at der ved grænsen tidligere er blevet fanget duer, som man mistænkte for at spionere for fjenden, skriver New York Times.