Verden rundt: Præsident dømt for mord og andre historier

gettyimages-522404902
En ret, der snart bliver forbudt på det centrale Java i Indonesien.
Foto: Nugroho Hadi Santoso/NurPhoto via Getty Images.
Laurits Holdt

8. december 2019

Det er ikke hver dag, at en præsident bliver dømt for mord. Men sådan er det gået i det lille sydamerikanske land Surinam. Og det er ikke blot et enkelt mord men 15. Det har en lokal domstol takseret til 20 års fængsel.

Men bare rolig, forsikrer præsident Desi Bouterse sine tilhængere: Det kommer ikke til at forhindre ham i søge genvalg, når surinamerne skal vælge præsident i maj 2020.

Sagen er fra 1982 og handler om drab på 15 journalister, akademikerer, militærfolk og andre, der var modstandere af militærregimet, som Bouterse stod i spidsen for.

Surinam var en hollandsk koloni indtil 1975, hvor det blev et selvstændigt land. Fem år senere tog en gruppe sergenter magten ved et kup. Gruppen var kendt som ”Groep van zestien”, Gruppen af seksten på dansk.

Militærdiktauret varede indtil 1987 og Bouterse stod i spidsen for det hele vejen. Men i 2010 vendte han tilbage, da han blev valgt som præsident og genvalgt fem år senere.

Han nægter sig skyldig i drabene – ligesom han gjorde, da han blev idømt 11 års fængsel for narkosmugling ved en hollandsk domstol i 2009.

På trods af den nye dom er der ikke umiddelbart udsigt til at præsidenten skal i fængsel, for ifølge landets lov kan det ikke ske, førend alle appelmuligheder er opbrugt.

Den historie kan man læse mere om hos blandt andet Deutsche Welle.

Tragedien Zimbabwe
Engang kaldte man Zimbabwe ”Afrikas brødkurv” på grund af den store og effektive landbrugsproduktion. Det er længe siden og i dag kan landet ikke engang brødføde sin egen befolkning. Nu advarer FN’s fødevareorganisation WFP om, at omkring halvdelen af befolkningen, 7,7 millioner mennesker, ikke kan være sikre på at få mad nok.

Zimbabwe har været plaget af tørke i fem år og blev også ramt af en tropisk storm i foråret, der forårsagede store ødelæggelser. Men den aktuelle krise er altså først og fremmest menneskeskabt, lyder det fra en FN-ekspertgruppe.

Tirsdag meddelte WFP, at den vil sende 240.000 tons mad til Zimbabwe, hvilket er en fordobling af den hidtidige fødevarebistand.

Samme dag kunne avisen The Herald oplyse, at den afdøde ekspræsident Robert Mugabe har efterladt mindst 10 millioner dollars, fire huse i hovedstaden Harare, en farm, ti biler og to andre ejendomme til sine arvinger. En af ejendommene er det paladsagtige ”Blue Roof”. Det skriver sydafrikanske Daily Maverick.

Mæslingeepidemi + kampagne mod vaccine = ryk direkte i fængsel
Udtræk af papayablade kan helbrede mæslinger og det kan C-vitamin også – er der nogen, der siger.

Men det passer simpelhen ikke og at sprede den slags rygter midt i en alvorlig epidemi af sygdommen er en forbrydelse, lyder det fra myndighederne i stillehavsnationen Samoa. Vi har tidligere skrevet om mæslingeepidemien i Samoa, som har fået regeringen til at sætte landet i undtagelsestilstand.

En kampagne mod vaccination var ikke lige hvad myndighederne havde brug for, så politiet blev sendt ud for at manden bag rygterne, Edwin Tamasese. Han er en såkaldt anti-vaxxer: Det vil sige, at han mener, at vacciner gør mere skade end gavn. Han har ifølge BBC blandt andet sagt, at den igangværende vaccinationskampagne er ”den største forbrydelse mod vores folk”.

I den forløbne uge forbød myndighederne i et par dage al unødvendig kørsel på vejene mellem syv morgen om fem eftermiddag, så folk kunne være hjemme, når de omrejsende vaccinationshold kom forbi. Omkring 90 procent af befolkningen er nu blevet vaccineret.

I weekenden oplyste myndighederne, at sygdommen nu er registreret hos godt 4.600 mennesker og at 68 af dem er døde, skriver Radio New Zealand International.

Intet så skønt som en vuffelivov
Hunden er menneskets bedste ven, siger man. Men det modsatte gælder ikke alle steder. På den centrale del af øen Java, der udgør hjertet af Indonesien, har det i visse kredse været almindeligt at spise ”vennerne”. Dyreværnsorganisationen Dog Meat Free Indonesia siger, at i omegnen af 13.700 hunde hidtil er blevet slagtet hver måned.

Men det skal stoppe, lyder det fra guvernør Ganjar Pranowo.

”Spis nu bare noget kød, der er beregnet til at blive spist. Oksekød og kylling smager også meget bedre,” siger Ganjar.

Flere steder i Indonesien er det almindeligt med hundekød i både den hurtige gademad og på restauranternes menuer, skriver avisen. Det er dog kun et mindetal af indoneserne, der spiser hunde.

Efter pres fra dyreværnsorganisationer lovede centralregeringen i 2018 at forbyde salg af hundekød, men forbuddet er ikke gennemført endnu, skriver den engelsksprogede The Jakarta Post.