Verden venter på klimarapport fra København

Forfatter billede

København er centrum for klodens fremtid i denne tid, hvor IPCC, FN’s Klimapanel, offentliggør den endelige sammenskrivning af den femte rapport om klodens tilstand. “Vi skriver klimahistorie i København”, siger den danske minister for klimaet.

I dag, mandag d. 27. oktober kl. 10. indleder FN’s klimapanel IPCC et plenarmøde, som skal munde ud i offentliggørelsen af deres konklusioner om klimaets tilstand søndag d. 2. november i København.

Rapporten er baseret på tre delrapporter, som er blevet offentliggjort i tre etaper i 2013-2014.

”Vi skriver klimahistorie i København, når IPCC offentliggør deres rapport. Det er denne rapport, som internationale politikere, journalister og forskere vil referere til i mange år frem”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Og selvom ingen kender det endelige indhold af rapporten endnu, er det min klare forventning, at den bliver afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015,” fortsætter han.

Delrapporterne til IPCC’s femte hovedrapport har klart slået fast, at klimaet allerede er under forandring, at forandringerne er menneskeskabte, og at der skal handles straks, hvis de voldsomme klimaforandringer skal forebygges.

Den afsluttende synteserapport vil samle og integrere materiale fra de tre delrapporter.  

Derudover vil forskerne og de delegerede under plenarmødet udarbejde deres ”resumé til beslutningstagere”, som offentliggøres d. 2. november.

Resuméet opsummerer de væsentligste konklusioner fra hele hovedrapporten og vil fremover være et meget vigtigt grundlag for politiske beslutninger på klimaområdet.

”Danmark er heldigvis godt på vej mod vores mål om en 40 % reduktion i drivhusgasudledningen i 2020. Og vi har bevist, at et land sagtens kan skrue op for produktiviteten og ned for energiforbruget på én og samme tid”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Men der er stadig lang vej til fossil uafhængighed. Så vi skal beholde arbejdshandskerne på og blive ved med at tage ansvar. Både når vi laver klimapolitik i Danmark, og når vi skubber på for ambitiøse EU-mål og en bindende global klimaaftale,”  supplerer han.