Verdens største humanitære pris til dansk-baseret torturråd

Redaktionen

Det dansk-baserede “Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre”, IRCT, er valgt som årets modtager af verdens største humanitære pris, “Conrad N. Hilton Humanitarian Prize”.

Prisen uddeles af Conrad N. Hilton-fonden, opkaldt efter sin grundlægger, hotelmagnaten, der efterlod stort set hele sin milliardformue til fonden ved sin død i 1979 med instruks om at bruge den til fordel for denne verdens udsatte og underpriviligerede. Med prisen følger 1 million dollars (ca. 6,6 mio. kr.).

Prisen overrækkes af Tibets åndelige leder, Dalai Lama, ved en ceremoni i New York d. 24. september.

Den store amerikanske fond, som p.t. er god for mindst 1,8 milliarder dollars, sætter med valget af IRCT fokus på torturofres vilkår verden over. Fondens præsident, Steven Hilton, sagde fra hovedkvarteret i Los Angeles, at “selv om der ikke findes præcise opgørelser over, hvor mange, der udsættes for tortur, peger de mest forsigtige skøn på, at alene næsten en tredjedel af klodens 12 millioner flygtninge har været udsat for tortur. Man skal så dertil lægge alle dem, der er blevet tortureret og forblevet i deres egne lande.”

Steven Hilton tilføjede, at “ved at påtage sig deres sag, mænd, kvinder og børn, som har lidt ufatteligt under tortur, legemliggør IRCT selve formålet med vores humanitære pris, som er at anerkende og støtte organisationer, der arbejder for at lindre menneskelige lidelser verden over”.

Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, der har hovedkvarter i København, er en global lægefaglig organisation, som støtter og samarbejder med flere end 200 centre for rehabilitering af torturofre i 80 lande. Sammenlagt bidrager IRCT og samarbejdspartnere med medicinsk, psykologisk og social behandling og rådgivning af omkring 100.000 torturofre årligt. Derudover samarbejder IRCT aktivt med internationale og nationale organisationer om at bekæmpe tortur (se også www.irct.org).

Læge Jens Modvig, der er generalsekretær for IRCT, sagde, at han håbede, prisen vil styrke opmærksomheden omkring tortur og opmuntre flere til at tale imod den. Han understregede samtidig, at tortur ikke er et nemt emne at debattere offentligt. – Derfor er det afgørende, at nogle tager mod til sig og bryder tavsheden, men også at de bakkes op af flere, for uden mange stemmer når vi ikke langt, lød det.

– Denne pris hjælper os ved at bryde tavsheden og erindre om, at vi selv har en del af ansvaret for, at tortur bliver udryddet og bistå overlevende for torturen til at genopbygge deres liv, sagde Modvig.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K): – Der er ingen tvivl om, at IRCT har haft afgørenede betydning for at sætte tortur og organiseret vold på den internationale dagsorden. Og organisationen har opnået en særlig status; der lyttes til IRCT overalt. Hilton-prisen understreger samtidig behovet for fortsat internationale støtte til IRCTs arbejde.

Det danske udenrigsministerium har længe støttet IRCT med statslige midler, og Per Stig Møller vil gerne øge støtten. Derimod kniber det med penge fra mange andre donorlande.

Et fremtrædende britisk medlem af EU-parlamentet, baronesse Emma Nicholson, slog fast, at “IRCT har sørget for meget værdifuld træning af og støtte til læger og andet sundhedspersonel, så de kan diagnosticere og behandle torrturofre. Mange af disse læger sætter livet på spil ved at afdække deres egne regeringers strafbare handlinger. Det er på grund af disse modige mennesker, at overlevende for tortur får nyt håb”.

En nylig udvikling i IRCTs arbejde har været succesrige modeller for, hvordan man støtter tortur- og traumeofre efter væbnede konflikter. Det er sket i Kosovo og Øst Timor, og i Pakistans for afghanske flygtninge. IRCT forbereder en lignende intervention i Irak.

Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, IRCT, blev skabt i 1985 som den internationale arm for verdens første specialiserede rehabiliteringscenter for torturofre, “Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims”, RCT, der blev oprettet i Danmark i 1982 med Inge Genefke som hovedkraft.

I 1997 blev IRCT anerkendt som en fuldt uafhængig og international NGO, hvis 3 hovedprioriteter er 1) dokumentation og forskning, 2) udvikling og støtte af rehabiliteringscentre og 3) udbredelse af information og fortalervirksomhed (advocacy).

IRCT var én af næsten 200 nominerede til årets Hilton-pris, som tidligere bl.a. er gået til SOS Børnebyerne (2002) og Læger uden Grænser (1998). Conrad N. Hilton Foundation har til dato uddelt 360 millioner dollars til velgørende formål – se også www.hiltonfoundation.org