Veteran-diplomat nuancerer synet på Mugabe i ny bog

robert_mugabe_may_2015_kremls_pressetjeneste
Robert Mugabe, her under et besøg i Rusland i maj 2015.
Foto: Kremls pressetjeneste
Forfatter billede

“Som sædvanlig går jeg op mod de vestlige landes indsats i Afrika samt forsøger at give et mere nuanceret billede end det gængse af bl.a. Robert Gabriel Mugabe og af det kinesiske indtog på det afrikanske kontinent”, skriver forfatteren i en henvendelse.

Gennem punktnedslag tegner "Afrika på godt og ondt" et billede af udviklingen i først og fremmest det sydlige Afrika, anfører forlaget i sin foromtale.

Fra kapitlet “Mugabes Zimbabwe”

Der findes ingen litteratur på dansk, som mere indgående behandler Robert Gabriel Mubabe.

Til trods for, at han – på godt og ondt – har præget Zimbabwe, lige som han på forskellige tidspunkter i den vestlige presse er udråbt som både frihedshelt og inkarnationen af ondskaben selv.

Efter i en alder af 89 at have vundet valget i 2013, er Mugabe igen blevet præsident for en ny fem-årig periode.

Gennem syv nedslag i Zimbabwes nyere historie giver “Mugabes Zimbabwe” bedre forståelse for, hvad der er sket i dette smukke men plagede land.

Dette er nødvendigt, fordi der er i de vestlige lande er en tendens til at glemme, at selvstændigheden kun blev opnået gennem en, for befrielsesbevægelserne, meget blodig kamp.

En kamp, hvor de store vestlige lande lige til det sidste støttede kolonimagternes og de hvide overmenneskers undertrykkelse af det store sorte flertal.

Fra kapitlet “Den sorte mands byrde”

Beslutningen i præsident Dwight D. Eisenhowers regering (januar 1953 – januar 1961) om at støtte kolonimagterne fik katastrofale konsekvenser for Afrika.

For mens man fra amerikansk side først og fremmest så den kolde krig som en kamp mellem USA og Sovjetunionen og virkningerne for Afrika som “a sideshow”, medførte de to parters satsen på hver deres diktatorer enorme lidelser for den afrikanske befolkning.

Samt gjorde opgøret med de racistiske hvide styrer i det sydlige Afrika mere langvarigt og blodigt, end det ellers ville have været.

Først med Nelson Mandelas valg til præsidentposten i 1994 har Afrika gjort sig fri af de direkte bånd fra kolonitiden og af de hvide udvandrere.

I “Den sorte mands byrde” beskrives de øst- og sydafrikanske landes bestræbelser på at tilpasse sig en ny økonomisk verdensorden, der på den ene side skaber økonomisk udvikling for befolkningerne og på den anden giver dem reel uafhængighed af de gamle kolonimagter.

Fra kapitlet “I apartheidsystemets skygge”

Både Botswana og Lesotho er i antal indbyggere så små, at de let glemmes i fortællingerne om udviklingen i det sydlige Afrika.

De to indlands-stater er samtidig økonomisk og transportmæssigt helt afhængige af Sydafrika.

Derfor blev de under apartheidstyret udsat for systematiske destabiliseringsforsøg for at få dem til at anerkende det sydafrikanske styres racistiske politik. Hvilket de, på hver sin måde, forsøgte at modvirke med ganske stor succes.

Her er et af de områder, hvor vi fra dansk side gennnem en ganske omfattende bistand, har medvirket til at øge muligheden i de to lande for at modstå den perverse apartheidpolitik.

Om bogen

Sprog: Dansk

ISBN-13:9788790987107 (trykt udgave)

Forlag: Pegasi

Indbinding: E-bog, PDF

Udgivet: 06-12-2015

Udgave: 1. udgave

På bagsiden findes et ultrakort resume af bogens vigtigste punkter.

BEMÆRK, at man kan vælge at læse bogen gratis som e-bog på computer, tablet, smartphone, Kindle og diverse e-bogslæsere.

Find bogen hos Saxo

Om forfatteren

Henning Kjeldgaard, født 1935. Cand.polit. 1962. Ansat i Udenrigsministeriet fra 1963, hvor han især har beskæftiget sig med udviklingsspørgsmål. Var i 1972 charge d-affaires i Lusaka, i 1983-88 ambassadør i Dar es Salaam og sideakkrediteret i Lusaka, i 1988-1993 i Harare og sideakkrediteret i Botswana, Lesotho, Swaziland, Malawi og Angola, samt i 1993-1996 i Nairobi og sideakkrediteret i Etiopien og på Seychellerne.

Læs mere om Henning Kjeldgaard her

Kjeldgaard udgav i 2012 bogen "Aktiv udenrigspolitik 1966-1997: FN – Afrika – Danmark" og holdt i den anledning en tale, som kan findes her.