Vigtig sejr over Islamisk Stat – Danmark øger indsatsen

mosul_mstyslav_chernov_2
Forfatter billede

Den militære sejr over Islamisk Stat (ISIL) i Mosul er både en symbolsk og strategisk milepæl. Men sejren kommer med en høj pris. Efter mere end to års ISIL-belejring er store dele af den irakiske storby ødelagt, mange civile er døde og endnu flere drevet på flugt.

ISIL har også mineret kritisk infrastruktur som broer, vandværker, skoler og hospitaler. Det er derfor svært for de mange fordrevne at vende hjem.

Han tilføjer, at der venter en enorm opgave med at få byen tilbage på fode og sikre, at nye konflikter ikke opstår.

Over 800.000 mennesker fordrevet

Den internationale koalition imod ISIL og de irakiske sikkerhedsstyrker igangsatte i oktober 2016 en offensiv for at befri Iraks næststørste by, Mosul. Befrielsen kommer efter måneders hårde kampe, der har kostet store tab.

Det vurderes, at mere end 800.000 mennesker er fordrevet fra Mosul, men omkring 200.000 er allerede begyndt at vende hjem. Der venter et stort arbejde med minerydning og genopbygning, før alle de internt fordrevne kan vende hjem og genoptage et mere normalt liv.

Danmark støtter ud over minerydning og forsoningsindsatserne allerede stabiliserings- og genopbygningsindsatsen i Irak og Syrien. Igennem det treårige regionale stabiliseringsprogram for Syrien og Irak har Danmark støttet genopbygning af kritisk infrastruktur i Irak, der skal sikre, at de fordrevne irakere kan vende hjem. Alene i 2016 og 2017 har Danmark bidraget med 121,5 mio. kr. til dette formål.

Befrielsen af Mosul er en afgørende milepæl for kampen mod ISIL i Irak. Terrororganisationen holder dog stadig til i byer i grænseområdet til Syrien, samt lommer omkring Tal Afar og Hawija i Kirkuk provinsen. I Kirkuk er i omegnen af 65.000 civile stadig fanget på andet år