“Vagterne havde våben og slog os hver dag. De bad os om at tage vores tøj af, lægge os ned og så de slog os. Det skete hver dag i ni måneder.”
Ali, 23 år, asylansøger fra Somalia.
Situationen i Libyen er efterhånden ved at være helt ude af kontrol. To forskellige regeringer samt en række militser kæmper om magten i landet, der er på randen af borgerkrig.
Det betyder også, at landet er plaget af kaos, og der ikke er noget retssystem, der kan behandle sagerne fra de mange migranter, flygtninge og asylansøgere, som befinder sig i Libyen.
Mange af dem oplever alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, vold og andre overgreb, skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af en ny rapport fra Mixed Migration Hub, som blandt andet Dansk Flygtningehjælp står bag.
”Det bekræfter desværre det billede, vi i et stykke tid har haft af situationen i Libyen. Det er et land i kaos, og det går som altid ud over de folk med færrest rettigheder,” siger Ann Mary Olsen, International Direktør i Dansk Flygtningehjælp.
”Rapporten fortæller om voldsomme overgreb og krænkelser af rettighederne i nogle af Libyen allermest berygtede fangelejre. Rapporten bekræfter desuden billedet af at den katastrofale situation i Libyen er en medvirkende faktor til det stigende antal migranter, asylansøgere og flygtninge, der er villige til at risikere livet over Middelhavet for at nå i sikkerhed i Europa. Det, de kommer fra, er simpelthen værre end den farlige tur i bådene,”siger hun.
Angrebet med geværer og stokke
23-årige Ali fra det sydlige Somalia flygtede fra sit hjem, efter at terrorgruppen Al-Shabaab havde indtaget hans hjemby og havde skudt hans far og tre af hans søskende.
Ali flygtede til Kenya, men en dag fik han et truende opkald fra en mand, der hævede at være fra terrorgruppen.
Derfor fortsatte han flugten.
”Vores problemer startede, da vi kom til grænsen til Libyen. Vi blev angrebet af en gruppe libyere. De slog os med geværer og stokke, voldtog to af kvinderne foran alle og stak af med alle vores penge og ejendele. Vi blev også stoppet af smuglere, der krævede penge. Vi blev samlet op af politiet, der tog os til et flygtningecenter fordi vi var i Libyen uden dokumenter. Jeg var i centeret i ni måneder,” fortæller han.
”Vagterne havde våben og slog os hver dag. De bad os om at tage vores tøj af, ligge os ned og så de slog os. Det skete hver dag i ni måneder,” siger Ali.
I Libyens berygtede fangelejre
Ali var tilbageholdt i et fængsel, som han kaldte ”Duishi” i Tripoli fra 2012 til 2013. Han blev interviewet til rapporten i Malta i december 2014 og fortæller under et pseudonym.
”Rapporten bekræfter for det første, at vi er nødt til at forholde os til den stigende grad af mixed migration – altså at folk flytter sig af en række forskellige grunde. I fangelejrene i Libyen skelner de ikke mellem, om folk har brug for beskyttelse eller ej. Men det bekræfter også, at vi i Europa ikke bare kan lukke os inde om os selv og tro at flygtningeproblemerne forsvinder af sig selv. Vi er nødt til proaktivt at tage stilling til at hjælp disse mennesker i nød. Det kræver fælleseuropæiske løsninger,” siger Ann Mary Olsen.
Rapporten bygger på dybdegående interviews foretaget fra november 2014 og februar 2015 i Italien, Malta, Frankrig og Storbritannien. I alt er 45 tidligere fanger (85 procent af dem var uledsagede børn eller unge) blevet interviewet.