Zimbabwe begynder at give hvide farmere papir på landbrugsjord

3877603531_ef43f197af_b
En farm, ejet af en hvid familie, i flammer under et angreb i 2009.
Foto: Sokwanele – Zimbabwe / (CC BY-NC-SA 2.0)
Laurits Holdt

Regeringen i Zimbabwe er begyndt at give hvide farmere ret til land. Det sker i form at 99-årige lejekontrakter på statsejet landbrugsjord, skriver The Africa Report.

De fleste farme ejet af efterkommere af europæiske migranter blev beslaglagt i 2000 og i årene efter, da præsident Mugabe gav grønt lys for, at bl.a. krigsveteraner besatte farmene.

Nogle af farmene blev brændt af og enkelte farmere og deres familiemedlemmer blev dræbt. Der blev dog dræbt og såret væsentligt flere af de sorte, der var ansattet eller som boede på farmene.

Ifølge præsidenten skulle det rette op på nogle af de uretfærdigheder, som kolonistyret medførte for den oprindelige befolkning i landet.

Mange af farmerne opgav og forlod landet. Nogle hundrede har dog fået lov til at blive på deres farme.

Økonomien kollapsede

Landbruget var tidligere en vigtig søjle i landets økonomi og da de, for mange vedkommende, meget effektive farme blev beslaglagt satte det en stopper for en meget stor del af landets produktion og eksport.

Sammen med udenlandske sanktioner mod landet var kollapset i landbrugsproduktionen med til at få hele økonomien til at kollapse.

Landet, der tidligere blev kaldt Afrikas brødkurv, har i de seneste år ikke engang kunnet brødføde sin egen befolkning og har modtaget fødevarehjælp udefra.

Det, der må betegnes som et skift i regeringens politik, kommer for at styrke landets landbrugsindustri, siger minister for landområder Douglas Mombeshora, ifølge The Africa Report.

Et andet medlem af regeringen, vice-præsident Emmerson Mnangagwa, vakte opsigt, da han for nylig fortalte, at han har beskyttet hvide farmere i Midlands-provinsen, hvor han kommer fra.

Netop Emmerson Mnangagwa er blandt favoriterne til at overtage præsidentposten efter den 92-årige Robert Mugabe, der har siddet på posten, siden landet blev uafhængigt i 1980.