25 års kamp mod tortur

Forfatter billede

FNs torturkonvention fylder 25 år i dag. Allerede med menneskerettighedserklæringen fra 1948 hed det, at ‘Ingen må udsættes for tortur eller grusom, umenneskelig eller fornedrende behandling eller straf’. Torturkonventionen fra 1984 er den første konvention, der udelukkende drejer sig om udryddelse af tortur. Til dato har 146 stater tilsluttet sig, men tortur er fortsat udbredt.

Et af konventionens helt centrale bidrag er en klar definition af tortur. Ifølge konventionens artikel 1 er der tale om tortur, når en person som en bevidst handling påføres stærk smerte eller lidelse, enten fysisk eller psykisk, når torturen har til formål at fremtvinge en tilståelse, informationer eller at straffe, og når den bliver udført af en offentlig myndighed, på dennes opfordring eller med dennes samtykke.

Det danske Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) blev etableret i 1982 og har siden spillet en førende rolle i kampen mod tortur og organiseret vold. RCT har udviklet sig fra hovedsageligt at behandle og rehabilitere torturoverlevere til at indgå i et globalt netværk af menneskerettighedsorganisationer, der arbejder med at forebygge tortur og organiseret vold.

Læs mere om jubilæet, FNs torturkonvention og kampen mod tortur på RCTs hjemmeside (nedenfor).