278.000 bor fortsat i lejre efter Haitis jordskælv i 2010

Laurits Holdt

Mere end tre og et halvt år efter jordskælvskatastrofen i Haiti kæmper landet fortsat med at få styr på situationen. Mange tusinde mennesker fortsat i usle lejre og er afhængige af international støtte.

Med en donation på godt to millioner US dollars hjælper SIDA, den svenske stats svar på Danida, vil FN hjælpe 2000 ofre for jordskælvet, der ødelagde store dele af Haiti i januar 2010.

Det er nogle af de mest udsatte mennesker, der vil få hjælp takket være de svenske kroner. Det handler bl.a. om folk, der bor i lejre som er i fare for at blive lukket eller er specielt hærget af kriminalitet og seksuel og kønsbaseret vold.

Det drejer sig f.eks. om forældreløse børn, ofte for seksuelle forbrydelser, ældre uden familie og enlige forældre.

De udvalgt vil få tilskud til et nyt hjem og forskellige typer af støtte og beskyttelse. Bl.a. vil de, der mangler det, få nationale id-kort, som er nødvendige for at kunne få adgang til offentlige social – og sundhedstilbud samt uddannelse.

Der er også mulighed for at de kan få en kort uddannelse indenfor håndværk, syning, IT, kosmetik eller madlavning.

Hjælpen til de 2000 mennesker er dog kun en dråbe i havet. Det anslås at omkring 278.000 mennesker fortsat bor i lejre efter at deres hjem blev ødelagt under jordskælvet.

Projektet inkluderer også træning og kapacitetsopbygning for bl.a. landet ministerium for kvinder og lokale NGOer.