57 millioner børn mangler stadig at komme i skole

Forfatter billede

Over 700 skoleelever møder op på Christiansborg Slotsplads på dette års Aktionsdag for at gøre opmærksom på børns ret til at gå i skole. Og for at vise politikerne, at de skal handle hurtigt for at nå 2015-målene om skolegang.

På torsdag vil lyden af flere hundrede sangstemmer fylde Christiansborg Slotsplads. Dernæst vil tusind balloner flyve til vejrs.

Over 700 skoleelever vil sammen med deres lærere møde op, fordi de har taget stilling: De ønsker, at de 57 millioner børn i verden, som endnu ikke går i skole, får muligheden. Det skriver IBIS i en pressemeddelelse.

Aktionsdagen afvikles for at minde politikerne om, at der snart ikke er mere tid tilbage, hvis 2015-målet om skolegang til alle skal opfyldes. Aktionsdagen er en del af vores Hele Verden i Skole-kampagne.

Kampagnen handler om, at alle børn har ret til at gå i skole og modtage undervisning af god kvalitet. 108 børn skal begynde i skole hvert minut i hele år 2014, hvis de sidste 57 millioner børn skal i skole inden år 2015, som verdens ledere har lovet.

Eleverne har indsendt vers på melodien ”Jeg ved en lærkerede” til IBIS. De har skrevet om, hvordan det er at gå i skole i Danmark, og hvordan de forestiller sig, det må være at gå i skole i Sierra Leone, som er fokusland i dette års LæseRaket.

LæseRaketten er i år blevet læst af mere end 175.000 danske skoleelever, og adskillige skoler har brugt bogen som afsæt for emneuger om Sierra Leone.

Aktionsdagen er kulminationen på elevernes arbejde med LæseRaketten og på den opmærksomhed, de herigennem har givet de 57 millioner børn, der endnu ikke er i skole.

På globalt plan er retten til uddannelse ikke et mål, der er blevet indfriet for alle, selvom verdens ledere gav hinanden håndslag på det i Dakar i 2000. Verden over går 57 millioner børn fortsat ikke i skole. 774 millioner voksne kan ikke læse, og der mangler 1,6 millioner lærere på verdensplan.

Med sin stolte skoletradition må Danmark gå forrest og opfordre regeringer, organisationer og private foretagender i udviklingslande såvel som i donorlande til at sætte global kvalitetsuddannelse først på den politiske og økonomiske dagsorden, mener IBIS.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt deltager i Aktionsdagen og bakker op om initiativet.