839 millioner arbejdere tjener mindre end 11 kroner om dagen

Laurits Holdt

Skabelse af jobs – med fair løn og forhold – er en stor udfordring for udviklingslandene. Millioner tjener meget lidt selvom de arbejder og endnu flere har usikre arbejdsforhold. Og i løbet af fem år kommer 200 mio. unge ind på arbejdsmarkederne.

Den gennemsnitlige indkomst vokser hurtigere i udviklingslandene end i den industrialiserede verden men der er fortsat en meget stor gruppe af verdens befolkning, der lever i fattigdom på trods af at de har et arbejde.

Det fremgår af en ny rapport fra ILO, FNs internationale arbejdsorganisation, der passer arbejdsmarkedsforhold, med titlen “World of Work 2014”. Se link neden for.

Rapporten fortæller bl.a. at en tredjedel af lønmodtagerne i udviklingslandene, 839 millioner mennesker, tjener under to dollars – hvilket svarer til knap 11 kroner – om dagen ved at gå på arbejde.

Men der er fremskridt.

Mellem 1980 og 2011 steg indkomsten per indbygger med 3,3 procent i udviklingslandene mod 1,8 procent i de industrialiserede lande. Den udvikling er taget til siden begyndelsen af 2000-tallet og især efter den økonomiske krise, der ramte store dele af den industrialiserede verden i 2007-2008.

Store forskelle mellem u-landene

Der er dog store forskelle melle udviklingslandene, hvoraf nogle vokser meget hurtigt. Men i de senere år er også lavindkomstlandene og de mindst udviklede lande kommet med på vognen, kan man læse i rapporten.

Ifølge ILO betyder udviklingen at stadig flere af udviklingslandenes lønmodtagere tilhører middelklassen.

Men for mange er middelklassen ikke inde for rækkevidde. Næsten 1,5 milliard mennesker, omkring halvdelen af udviklingslandenes arbejdere, har usikre arbejdsforhold og socialt sikkerhedsnet og lever ofte i fattigdom.

I Sydasien og Afrika syd for Sahara lever flere end tre ud af fire arbejdere under sådanne forhold.

I løbet af de kommende fem år vil 200 millioner unge træde ind på arbejdsmarkederne i udviklingslandene. I forvejen er ungdomsarbejdsløsheden generelt høj i udviklingslandene – omkring 12 procent i gennemsnit.

Specielt i Mellemøsten og Nordafrika har unge svært ved at finde arbejde. Her er næsten en tredjedel af de unge uden arbejde. Specielt de unge kvinder er ramte – 45 procent af dem er arbejdsløse.

Læs er resume af World of Work 2014 på engelsk (PDF, 10 sider)

Læs hele rapporten World of Work 2014 (PDF, 222 sider)