Globalnyt præsenterer: Ugens tre
“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.
Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.
Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.
HIV positiv
Uganda
I Uganda sætter den årlige Y+ konkurrence i Kampala fokus på unge HIV-smittedes rettigheder og forhold.
Det har den gjort siden 2014, og her bliver glitter og glamour kombineret med formidling af viden om HIV/AIDS i en skønhedskonkurrence for unge HIV positive mellem 16 og 25 år.
Y+ konkurrencen er arrangeret UNYPA (Uganda Network of Young People Living with HIV/AIDS), efter at initiativtageren, Jacqueline Alesi, havde oplevet at blive fravalgt til et job på grund af sin HIV status.
Deltagerne er patienter ved sundhedscentre forskellige steder i landet, og ved regionale skønhedskonkurrencer dyster de unge om at blive udtaget til den store Y+ finale i Kampala.
Samtidig får de unge deltagere mulighed for at møde andre unge HIV-smittede, og UNYPA forsøger at nedbryde myter om HIV/AIDS ved at undervise de unge.
I 2014 var der 10 deltagere i konkurrencen, men allerede i 2016 var tallet steget til 150.
I forbindelse med skønhedskonkurrencen bliver de unge deltagere sendt på en uges træning, hvor de får undervisning i opstart af mindre landbrug og virksomheder.
Vinderne af Y+ bliver ambassadører for UNYPA og vinder samtidig et stipendie til et års uddannelse.
Dermed er selve skønhedskonkurrencen kun et middel til at opnå målet om en mere oplyst og selvstændig generation af unge HIV-smittede i Uganda.
Transkønnet
Spanien
Ved en skønhedskonkurrence i Barcelona har transkønnede siden 2010 hvert år dystet om at blive Miss Trans Star International.
Konkurrencen er en af Europas største af sin slags, og her kan man deltage, uanset om man har fået foretaget en kønsskifteoperation eller ej – så længe man er født som mand.
Ved Miss Trans Star International er det erklærede formål at skabe internationalt fokus på transkønnedes rettigheder, og transkønnede fra forskellige lande i verdenen tager del i konkurrencen.
De har typisk forskellige oplevelser af diskrimination med i bagagen, og nogle af deltagerne kommer fra lande, hvor transkønnethed og homoseksualitet er ulovligt.
For dem kan afholdelsen og deltagelsen i skønhedskonkurrencen være et politisk standpunkt i sig selv.
Nigerias repræsentant ved Miss Trans Star International i 2016, SaHHara, er flyttet fra Nigeria til London, da hun følte sig personligt forfulgt. Med deltagelse i Miss Trans Star håber hun at kunne påvirke befolkningen og politikerne i sit hjemland:
“I will try to influence people or perhaps influence my government to revoke 14 years imprisonment for LGBT [people] in Nigeria” (SaHHara fra Nigeria, deltager i Miss Trans Star International i 2016).
Fysisk handicappet
Vietnam og Indien
Mens konventionelle skønhedskonkurrencer traditionelt set lægger vægt på den perfekte krop, forsøger andre skønhedskonkurrencer at vise, at skønhed er mangfoldigt og ikke kun et udtryk for fysisk perfektion.
I The Beauty of the Crescent Moon dystede kvinder i 2013 mod hinanden i Vietnams første skønhedskonkurrence for kvinder med fysisk handicap, og det samme år løb Indiens første skønhedskonkurrence for kvinder i kørestol, Miss Wheelchair, af stablen i Mumbai.
Konkurrencerne deler i høj grad formål og politisk dagsorden og ønsker blandt andet at bidrage til at fjerne stigma forbundet med fysisk handicap og at fremstille et mere positivt billede af personer med handicap, deres evner og ressourcer.
[[{“fid”:”7108″,”view_mode”:”inlinefull”,”fields”:{“format”:”inlinefull”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Mr. Banerjee tog initiativ til Miss Wheelchair, da han mener, at personer med fysisk handicap er underrepræsenterede i indisk Bollywoodfilm og -TV.”,”field_file_image_alt_text[und][0][format]”:”simple”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Christian Haugen (CC BY 2.0)”,”field_fotograf[und][0][format]”:”simple”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”inlinefull”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Mr. Banerjee tog initiativ til Miss Wheelchair, da han mener, at personer med fysisk handicap er underrepræsenterede i indisk Bollywoodfilm og -TV.”,”field_file_image_alt_text[und][0][format]”:”simple”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Christian Haugen (CC BY 2.0)”,”field_fotograf[und][0][format]”:”simple”}},”attributes”:{“alt”:”simple”,”height”:”365″,”width”:”548″,”class”:”media-element file-inlinefull”,”data-delta”:”1″}}]]Initiativtageren til Miss Wheelchair i Indien, Mr. Banerjee, er selv kørestolsbruger, og han lagde mærke til, at personer med fysisk handicap kun meget sjældent er repræsenteret i Bollywoodfilm og -TV i Indien:
“Disabled people are also consumers of the entertainment industry but they are seldom represented” (Mr. Banerjee, initiativtager til Miss Wheelchair).
Med Miss Wheelchair ønskede han dermed at skabe en platform, hvor personer med fysisk handicap indtager den vigtigste plads foran kameraet.
Baggrund
[[{“fid”:”7106″,”view_mode”:”inlineright”,”fields”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ved Miss Landmine i Angola i 2008 var vinderprisen en gylden speciallavet protese.”,”field_file_image_alt_text[und][0][format]”:”simple”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Oskar Sejleskog (CC BY 2.0)”,”field_fotograf[und][0][format]”:”simple”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ved Miss Landmine i Angola i 2008 var vinderprisen en gylden speciallavet protese.”,”field_file_image_alt_text[und][0][format]”:”simple”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Oskar Sejleskog (CC BY 2.0)”,”field_fotograf[und][0][format]”:”simple”}},”attributes”:{“alt”:”simple”,”height”:”412″,”width”:”274″,”class”:”media-element file-inlineright”,”data-delta”:”2″}}]]Den første Miss America blev kåret i 1922, og skønhedskonkurrencer har dermed en lang historie.
I dag findes de i mange afskygninger og med forskellige formål.
I 2008 blev Miss Landmine kåret ved en skønhedskonkurrence i Angola, der skulle sætte fokus på landminer, og i 2016 blev der afholdt en skønhedskonkurrence for tuberkuloseramte i Botswana.
I et af Brasiliens højsikkerhedsfængsler bliver Miss Max ligeledes årligt kåret ved en skønhedskonkurrence blandt de kvindelige indsatte.