Afghanistan – Danmarks mest komplekse bistandsland

Forfatter billede

Af Lis Garval
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

”Det overordnede formål med den danske indsats i Afghanistan er at bidrage til national, regional og global sikkerhed ved at forhindre, at landet igen bliver et fristed for terrorister. Samtidig skal den danske indsats bidrage til fremvæksten af et stabilt og mere udviklet Afghanistan, som kan tage vare på egen sikkerhed, fortsætte en demokratisk udvikling og fremme respekten for menneskerettigheder”.

Således indledes strategien for den danske indsats i Afghanistan 2008-2012, en strategi udarbejdet i et samarbejde mellem udenrigsministeriet og forsvarsministeriet, som er den overordnede ramme for Danmarks omfattende og mangesidede engagement i Afghanistan.

Med sin fokus på bl.a. statsopbygning, uddannelse og forbedring af levevilkår, indgår den uproblematisk i strategien for dansk udviklingssamarbejde fra maj 2010, i hvilken bistanden til skrøbelige og konfliktramte stater indgår som prioritetsområde. Den kan desuden siges at lægge byggesten til regeringens nye politik for bistand til skrøbelige stater fra september 2010.

Både udenrigsminister Lene Espersen og udviklingsminister Søren Pind understregede i forbindelse med fremlæggelsen af den nye politik nødvendigheden af samtænkning. Der skal være en klar sammenhæng mellem dansk udviklingsbistand, dansk udenrigspolitik og dansk sikkerhedspolitik, hvilket også betyder civil-militær samtænkning, et kodeord i den danske politik for indsatser i skrøbelige stater 2010-2015.

Dansk udviklingssamarbejde med Afghanistan kan følgelig ikke adskilles fra Danmarks militære engagement, men kun i Helmand-provinsen med danske soldater er der et klart defineret civil-militært samarbejde.

Mest til uddannelse

I 2010 er den samlede forventede udviklingsbistand til Afghanistan på små 500 mio. kr., og dermed er Afghanistan det land, der i år, efter Tanzania, modtaget mest dansk udviklingsbistand.

Bistanden falder – i tråd med strategien – i fire hovedgrupper: 1) Uddannelse 120 mio.kr., 2) statsopbygning 100 mio.kr., 3)forbedrede levevilkår 92.5 mio.kr. og 4)støtte til hjemvendte flygtninge 75 mio.kr.

Danske NGO’er forvalter 44 mio.kr., der er afsat 35 mio.kr. til humanitære indsatser, 10 mio.kr. til mindre lokale projekter og 10 mio.kr. til forbedret stabilitet i grænseområderne til Pakistan.

Langt den største del af udviklingsbistanden gives i samarbejde med andre donorer til gennemførelsen af nationale udviklingsplaner og til genopbygningsprogrammer, administreret af FN, Verdensbanken og relevante afghanske ministerier. Mindre end 10 procent kanaliseres gennem danske NGO’er.

Den samlede rådgiverbistand i Afghanistan beløber sig til 23 mio.kr. i 2010. Det beløb dækker udgifterne til 13 rådgivere, hvoraf de 9 er stationeret i Helmand. Rådgiverne arbejder primært med stabilisering, styrkelse af god regeringsførelse, anti-korruption, uddannelse og opbygning af retsvæsnet.

(Danmarks militære engagement i Afghanistan koster det danske forsvar ca. 1 mia. kr. om året, men dette betragtelige beløb sættes i denne udviklingsbistandsforbindelse i bogstaveligste forstand i parentes).

Udviklingsbistanden i detaljer:
Uddannelse, 120 mio.kr.
Støtten kanaliseres primært gennem det afghanske undervisningsministerium. Der støttes udelukkende prioritetsområder fastlagt i den afghanske uddannelsesplan, som f.eks. skolebyggeri, trykning af bøger, kapacitetsopbygning indenfor finansstyring, planlægning og monitorering, samt til pigers uddannelse. Der er tre indsatsområder:
• Udvikling af curriculum samt trykning og distribution af skolebøger, ca 53 mio. kr.
• Kapacitetsopbygning i uddannelsessystemet herunder administrationen både centralt og på provinsniveau, ca. 30 mio. kr.
• Byggeri af skoler, depoter til skolebøger samt tekniske skoler, ca.25 mio. kr.

Desuden kanaliseres midler gennem danske NGO’er og UNESCO, ca. 12 mio. kr

Statsopbygning, 100 mio.kr.
Den danske indsats inden for statsopbygning fokuserer primært på demokratiske processer, herunder parlamentsvalg, menneskerettigheder, det afghanske civilsamfund samt politi og stabilisering.
• God regeringsførelse og korruptionsbekæmpelse, ca. 11 mio. kr. Støtte til bl.a. den afghanske genopbygningsfond (Afghanistan Reconstruction Trust Fund), der administreres af Verdensbanken i tæt samarbejde med det afghanske finansministerium.
• Demokratisering, ca. 20 mio. kr. Støtte til valgafholdelse, herunder vælgeroplysning, undervisning af valgtilforordnede og fremme af kvinders deltagelse i valget.
• Menneskerettigheder og civilsamfund, ca. 20 mio. kr. Støtte til den uafhængige menneskerettighedskommission (AIHRC) og civilsamfundsorganisationer, der bl.a. arbejder for forbedring af kvinders rettigheder. Desuden bidrages fra næste år til en fælles nordisk-UK fond, som finansierer forskellige civil samfundsinitiativer og til UNIFEM, FN’s udviklingsfond for kvinder.
• Politireform, 21 mio. kr. Primært støttes den afghanske lov og orden fond (LOTFA), som varetager lønudbetaling til afghanske politifolk. Fonden administreres af FN. Dertil støttes, i samarbejde med UK, etablering af et polititræningscenter i Lashkar Gah, Helmand.
• Stabilisering, 28 mio. kr. Til de danske rådgivere i PRTet i Helmand, herunder til stabiliseringsprojekter gennemført af PRTet og den danske bataljon. Herudover bidrages til implementering af distriktsudviklingsprogrammer i Helmand.

Forbedrede levevilkår, 92.5 mio.kr.
Den danske indsats skal styrke den sociale og økonomiske udvikling med fokus på landområderne. Et vigtigt aspekt er at øge beskæftigelsesmulighederne for de mange arbejdsløse unge mænd – heriblandt også hjemvendte flygtninge.
• Microfinance Investment Support Facility for Afghanistan (MISFA). Den planlagte udbetaling på 15 mio. kr. er udskudt til næste år, da finansieringsbehovet er dækket for 2010. I samarbejde med en række uafhængige mikro-finansierings institutioner ydes små lån til enkeltpersoner til oprettelse af små virksomheder. 60 pct. af låntagerne er kvinder.
• Narkotikabekæmpelse, 25 mio. kr. Støtte til Helmand-provinsens hvedeprogram som alternativ til opiumdyrkning med 20 mio.kr. og til FN’s organisation til bekæmpelse af narkotika med 5 mio.kr..
• Landbrugsministeriet, 1,5 mio. kr. Landbrugsministeriet, der arbejder på etablering af programmer til lokal-baserede naturressourceforvaltning, får støtte til dette program.
• Reintegrations trustfond, 15 mio. kr. Støtte til nyoprettet fond til reintegration af tidligere soldater, bl.a. i Helmand..
• Afghanistan Reconstruction Trust Fund, 5 mio. kr. Støtte til den afghanske genopbygningsfond, der administreres af Verdensbanken.
• National Area Based Development Programme (NABDP), 11 mio. kr. Støtte til programmet fremmer social og økonomisk udvikling på distriktsniveau gennem infrastrukturprojekter og kapacitetsopbygning af lokale myndigheder.
• Afghanistan Rural Enterprise Development Programme (AREDP), 5 mio. kr. Programmet arbejder med fremme af privatsektor initiativer i landområder.
• National Solidarity Programme (NSP), 20 mio. kr. Programmet giver bloktilskud til valgte landsbyråd, som selv bestemmer, hvilke projekter man ønske at gennemføre. Der gives ca. 1000 kr. per familie i bloktilskud og næsten alle landbysamfund har fået tilskud.

Nærområdeinitiativer, 75 mio.kr.
Danmark støtter indsatser, der skal dække elementære behov hos hjemvendte flygtninge, såsom bolig, beskæftigelse og sikring af basale rettigheder. Disse programmer gennemføres af den afghanske regering og en række organisationer:
• FNs flygtningeprogram (UNHCR), 27 mio. kr.
• Danish Committee for Aid to Afghan Refugees (DACAAR), 18 mio. kr.
• Norsk Flygtningehjælp (NRC), 10 mio. kr.
• National Solidarity Programme (NSP), 20 mio. kr.

Andet, inkl. regionale tiltag i Pakistan, 10 mio.kr
Midlerne anvendes til fremme af demokratiske institutioner samt forbedret stabilitet i grænseområderne mellem Afghanistan og Pakistan.

Mindre lokale projekter, 10 mio.kr
Ambassaden i Kabul gennemfører mindre projekter bl.a. med særligt henblik på at støtte opbygningen af civilsamfundet.

Humanitære indsatser, 35 mio.kr
De 35 mio. kr. er et skøn baseret på behovet for humanitær bistand i 2009

Danske NGO’er, 44 mio.kr.
DACAAR (Danish Committee for Aid to Afghan Refugees), ca. 8 mio. kr. Er den største danske hjælpeorganisaiton i Afghanistan. Arbejder for at skaffe rent drikkevand til millioner i landområderne, fremme landbruget og uddanne kvinder.
Mission Øst, 14 mio. kr. Organisationen fokuserer på forbedring af levevilkår i landområder, dels gennem effektivisering af landbruget og dels gennem forbedring af basal sundhed, hygiejne, rent drikkevand og træning af kvinder..
Dansk Røde Kors, 6 mio. kr. I tæt samarbejde med Afghansk Røde Halvmåne støttes fire områder: katastrofeindsats, sundhed, organisationsudvikling og udbredelse af humanitære værdier. Gennem International Committee of the Red Cross (ICRC) styrkes bl.a. indsatser til beskyttelse af tilfangetagne samt kontakt med de tilfangetagnes familier, forebyggelse af brud på den humanitære folkeret, hjælp til sårede, syge og invaliderede, forbedring af læge- og hospitalshjælp.
Danish Demining Group, 10 mio. kr. Gruppen rydder områder for ueksploderet ammunition og miner og uddanner afghanske mineryddere.
Den Danske Afghanistan Komité, 6 mio. kr. Komiteen driver et distriktshospital og en række mindre sundhedsklinikker og sundhedsposter i Herat-provinsen. Har desuden kollegium for jordemoder- og sygeplejeelever.

Den danske bistand monitoreres løbende, men da hovedparten af bistanden indgår som bidrag til nationale planer og programmer, kan betydningen af en del af den danske støtte ikke vurderes separat. I pjecen ”Danmark i Afghanistan – hvorfor, hvordan og hvor længe”, udgivet af udenrigsministeriet og forsvarsministeriet i maj 2010, gennemgås hvilke opmuntrende resultater, der er opnået i en række af de programmer, Danmark støtter.