Aids-behandlingscenter indviet af Nelson Mandela

Redaktionen

Sydafrikas tidligere præsident, Nelson Mandela, har nu indviet det første sundhedscenter i Sydafrikas landområder, der tilbyder livsforlængende antiretroviral behandling (ART) af hiv- og aids-patienter.

Behandlingscenteret drives i samarbejde mellem Læger uden Grænser (MSF) og Nelson Mandela Fonden og ligger i Lusikisiki i den tidligere Transkei-provins, Eastern Cape tæt på Mandelas fødeby, skriver Læger uden Grænsers danske afdeling i en pressemedddelelse onsdag.

Behandlingscenteret har fået navnet “Siyaphila La”, der på det lokale Xhosa-sprog betyder “Vi lever”.

– Dette samarbejde mellem vore 2 organisationer viser, at antiretroviral behandling kan lade sige gøre med stor succes i landområderne på trods af begrænsede ressourcer, sagde Nelson Mandela ved den officielle indvielse af Siyaphila La og fortsatte:

– Siyaphila La vil fremstå som et godt eksempel for de andre hiv-og aids-behandlingscentre, der i den kommende tid vil blive åbnet i Eastern Cape og andre steder i landet.

Siyaphila La åbnede for patienter i januar, og MSF tilbød allerede fra den første dag hiv-tests til den lokale befolkning. Efter den første måned havde 400 patienter frivilligt fået taget hiv-tests, og det antal er nu steget til 600 hiv-tests om måneden.

Livsforlængende antiretroviral behandling af aids-patienter startede på Siyaphila La i november, og målet er at behandle 400 patienter i 2004.

Med en befolkning hvor kun hver tredje er voksen, lider Lusikisiki af en ringe sundhedsmæssig infrastruktur med meget lidt sundhedspersonale, hvilket begrænser mulighederne for at yde hiv- og aids-behandling – et problem der er udbredt i Afrikas mange landområder.

Siyaphila La har imidlertid med stor succes været i stand til at overkomme disse forhindringer ved at starte en pleje-baseret model, der bygger på en støtte og deltagelse fra lokalsamfundet til alle elementer i behandlingsprogrammerne.

– I stedet for at lade lægerne behandle patienterne med antiretroviral medicin (ARV) på hospitalerne, har vi startet et ARV-program, der drives af lokale sygeplejere og med fokus på den primære sundhedssektor, altså klinikker frem for hospitaler, fortæller Dr. Herman Reuter, MSFs koordinator for Lusikisiki-programmet, og han fortsætter,

– Vi vil i det første år være i stand til at forlænge livet for 400 patienter, men vi vil også give sundhedshjælperne nyt håb til at kunne håndtere de daglige opgaver, fordi de nu vil være i stand til at gøre noget for patienterne i stedet for blot at se på, mens de dør.

Siyaphila La er godkendt af provins-regeringen i Eastern Cape som officielt center til iværksættelse af ART i provinsen og som en del af den hiv- og aids-handlingsplan, som den sydafrikanske regering vedtog i sidste måned.

Læger uden Grænser driver aids-behandlingsprojekter i 10 u-lande, deriblandt Sydafrika, Kenya, Malawi og Kina, og har det sidste år fordoblet antallet af hiv-positive i behandling til nu næsten 10.000 patienter. MSF regner med, at dette antal stiger til 25.000 patienter i løbet af 2004.