Befolkningsvækst og økonomisk udvikling øger vandknaphed

gettyimages-1148396893
Indiske kvinder med vand
Foto: Ritesh Shukla/NurPhoto via Getty Images
Thomas Jazrawi

1. december 2020

Mere end tre milliarder mennesker lever i landbrugsområder med vandknaphed. Omkring halvdelen oplever alvorlige begrænsninger for adgangen til vand.

Det fremgår af en ny rapport fra FN’s Landbrugs- og Fødevareorganisation (FAO).

”Med denne rapport sender FAO et stærkt budskab: Vandmangel og -knaphed i landbrug må håndteres omgående og konsekvent. Vand er essentielt, ikke blot for landbrug, men for levevilkår og civilisationernes fortsættelse,” siger Qu Dongyu, generaldirektør ved FN-agenturet.

Et stigende problem
Måler man de tilgængelige vandmægder per person på det globale niveau, viser tallene, at der er færre af de dyrebare dråber at gøre godt med. De tilgængelige ferskvandsressourcer per person er faldet med mere end 20 procent over de seneste 20 år. I Nordafrika og det vestlige Asien er reduktionen på mere end 30 procent. Den tilgængelige mængde vand per person er her 1.000 kubikmeter, hvilket svarer til tærsklen for alvorlig vandknaphed.

Ud over Nordafrika og store dele af Asien er der også mangel på vand mange steder i Afrika syd for Sahara. Her er omkring fem procent alvorligt ramt. Det svarer til omkring 50 millioner mennesker, der lever i områder, hvor alvorlig tørke har katastrofale konsekvenser for afgrøder i gennemsnittet hvert tredje år.

Pres fra befolkningsvækst og økonomisk udvikling
Det stigende pres på vandet skyldes særligt en hastig tilvækst i befolkningstallet samt økonomisk udvikling. Stigende indkomster og urbanisering betyder, at der er et større vandforbrug til produktion, energi og tjenesteydelser. Ændrede madvaner med mere kød i kosten tærer også på vandressourcerne, ligesom klimaforandringerne lægger pres på vandmængderne.

Dette er altsammen med til at øge strid og konflikt om de knappe vandressourcer, advarer FAO. Det får ligeledes uligheden i adgang til vand til at stige. Oprindelige folk, kvinder og fattige lokalsamfund i landlige områder er mest truet. 

Også danske ngo’er kan nikke genkendende til de udfordringer med vand, som FAOs rapport fremhæver. 

”I Folkekirkens Nødhjælp kender vi alt for godt til problemerne med vandmangel. Mange af vores partnere arbejder netop med klimatilpasning, hvor vi for eksempel hjælper fattige landmænd med omstilling til et klimavenligt landbrug,” siger Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp, som reaktion på rapporten.