Efter brexit vil Storbritannien ikke længere vil være en del af EU’s særlige handelsaftaler med verdens fattigste lande.
De såkaldte EBA-aftaler (Everything But Arms) er en EU-ordning, som giver flere af verdens fattigste lande, herunder Cambodja, told- og kvotefri adgang til EU´s indre marked på alle varer, undtagen våben.
Så hvis Storbritannien med udgangen af marts forlader EU’s toldunion uden et alternativ til EBA-ordningen, vil det gå hårdt ud over flere af landene, som i dag eksporterer til Storbritannien på de gunstlige vilkår.
Det er konklusionen i et arbejdspapir fra det tyske German Development Institute, som fremhæver Cambodja som den største mulige taber, grundet landets livsvigtige tekstilindustri og relativt store eksport til Storbritannien.
Tekstilindustrien er Cambodjas største eksportsektor og beskæftiger 700.000 mennesker. EU aftager i dag cirka 40 procent af Cambodjas eksport, hvoraf 7,7 procent tillfalder Storbritannien.
Import fra lande, som har indgået EBA-aftaler med EU, udgør kun 1,15 procent af Storbritanniens samlede import. Omvendt er den samlede eksport fra EBA-landene til Storbritannien mere end 35 procent for tøj, 21 procent for tekstil og 9 procent for sukker.
Vælger Storbritannien at forhandle toldfrie aftaler med EBA-lande, kan eksporten fra eksempelvis Cambodja til Storbritannien fortsætte under nogenlunde samme vilkår. Men uanset om dette bliver scenariet, så vil der være en periode, hvor disse aftaler skal forhandles på plads. Og det skaber usikkerhed og vil under alle omstændigheder få negative konsekvenser for de nuværende EBA-lande, konkluderer forskerne.
Ifølge arbejdspapiret, kan et hårdt Brexit samlet set betyde, at op mod 1,7 millioner mennesker i udviklingslandene skubbes ud i ekstrem fattigdom.