Briterne har udlånt milliarder til at fremme fossile brændstoffer

Forfatter billede

Den britiske regering har ydet henved to milliarder pund i lån til projekter for fossile brændstoffer rundt om i verden. Finansieringen er sket på trods af et politisk løfte om at udfase støtte til investeringer i “sorte” energikilder.

Russiske Gazprom, Brasiliens statsejede olieselskab, Petrobras og petrokemiske virksomheder i Saudi-Arabien er blandt de virksomheder, der nyder godt af omkring 1,7 mia. pund (15,3 milliarder kr.) i offentlige midler fra Storbritannien.

Det svarer sådan nogenlunde til Danmarks samlede u-landsbistand på et helt år.

Den britiske Export Finance enhed (UKEF) går dermed imod den koalitionsaftale, der blev indgået i 2010 af de Konservative og Liberale Demokrater om at udfase midlerne til fossile projekter i udlandet under deres fælles regering.

“Vi vil sikre, at britiske handel- og investeringsprojekter (UKEF) sammen med britiske virksomheder bliver førende inden for udvikling og eksport af innovative grønne teknologier i hele verden, i stedet for at støtte investeringer i fossile brændstoffer, ” lød det dengang i aftalen.

“Grønneste regering nogensinde”

Kun få dage efter sin tiltræden som premierminister lovede David Cameron, at han ville lede den “grønneste regering nogensinde”. UKEF er en afdeling, der ligger under erhvervsministeriet.

Den største aftale, der fremgår af UKEF årsrapporter, er et 447 millioner pund stort lån til ingeniørfirmaet Fluor Ltd for Sadara i Saudi Arabien. Herunder hører lån til petrokemiske anlæg ejet af landets olieselskab og USA-baserede Dow Chemical Company.

Dertil kommer et lån på 330 mio. pund, der blev ydet til Rolls Royce til at understøtte det statsejede russiske Gazprom, verdens største udvindingsselskab for naturgas, med kompressorudstyr og transport af naturgas.

Af andre store projekter kan nævnes en række lån på i alt 528 mio. pund til virksomheder, der arbejder med Brasiliens Petrobras’ olie- og gasefterforskning. Petrobras har over den sidste tid været i centrum for en kæmpe korruptionsskandale i Brasilien.

Kritik fra Greenpeace

Will McCallum, politisk rådgiver i Greenpeace UK, siger:

“Det smuthul der tillader UK Export Finance at fortsætte finansieringen af stærkt forurenende infrastruktur og udvinding af brændsler, skal lukkes hurtigst muligt, hvis regeringen vil leve op til sin internationale forpligtelse om at holde den globale opvarmning indenfor en grænse på to grader.”

“Ad Daveys (energi- og klimaminister i UK) bestræbelser på at afskaffe oversøisk funding til kul er et vigtigt skridt, Storbritannien kunne gøre meget mere for at presse på for bindende forpligtelser fra OECD til at udfase støtten til alle projekter, der er forbundet med et højt CO2-udslip”.

“Intet ville sende dette budskab stærkere end at begrænse statens eksportfinansiering for disse ordninger”, slutter McCallum

Kul, gas og olie

Omfanget af finansieringen til fossile projekter rundt om i verden synes fremskyndet i de seneste år, med omkring en milliard pund (ni mia. kr.) givet til sådanne operationer i regnskabsåret 2013-14.

I Storbritannien er regeringen derfor kommet under beskydning for at pririotere investeringer i fossile brændstoffer, mens der er set et fald i investeringer i vedvarende energi.

Kulminedrift, petrokemiske aktiviteter, samt olie- og gasudvinding er blandt de brancher, der nyder godt af lån og garantier i lande som Slovakiet, Rusland, Brasilien, Indien, Tyskland, Norge, Vietnam, Filippinerne og Saudi Arabien .

En talskvinde for UKEF siger, at enheden altid vurderer miljømæssige og sociale spørgsmål inden de godkender finansiering, “UKEF overholder de fælles miljøstandarder, der er udstukket af OECD og vil normalt afvise støtte til projekter, der ikke opfylder disse regler.”

“UKEF har et omfattende program for at øge kendskabet til produkter og tjenester på markedet for virksomheder i sektoren for vedvarende energi. Men efterspørgslen har været lav.” siger UKEF.