20.000 minearbejdere i Colombia stopper strejke

moment-captured1
Monument for Colombias minearbejdere i Catedral de Sal, Colombia
Foto: CC BY momentcaptured1
Forfatter billede

Flere end 20.000 minearbejdere har gennem de seneste uger deltaget i en strejke og protester i de colombianske regioner Segovia og Remedios for at beskytte traditionel minedrift og afværge, at den multinationale virksomhed Gran Colombia Gold fremadrettet kun ville udvide guld på industriel vis, ved brug af maskiner.

Minearbejderne har krævet, at de mere end 200 år gamle traditionelle minedriftsmetoder bliver beskyttet. Strejken har ført til sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedstjenester og tre personer er blevet dræbt og mange flere såret.

Mange små miner i regionen er fortsat ikke formaliseret. Blandt andet dette punkt er minearbejderne og regeringen nu nået til enighed om. Minernes status som traditionelle udvindingssminer skal bevares og en formalisering af driften skal sikre deres fremadrettede eksistens. Derudover er parterne nået til enighed om en tidsplan og rammer for fremtidige forhandlinger.

Aftalen anses som en stor succes for minearbejdere i regionerne fordi antallet af områder for industriel udvinding nu vil blive begrænset, mens der vil blive tilbudt støtte og miljørådgivning i forbindelse med formaliseringen af de hidtil ulovlige små guldminer. Formålet med dette er blandt andet at sikre, at brugen af miljøskadelig kviksølv mindskes og i sidste ende helt afskaffes.

https://globalnyt.dk/content/nu-begynder-udfasningen-af-kviksolv