Amnesty: Mali overvejer straffrihed for drab og tortur

1200px-le_mali_entame_le_dialogue_avec_les_touaregs_6972875286_magharebia
Forfatter billede

Parlamentet i Mali er torsdag gået i gang med at debattere et nyt lovforslag, der kan betyde, at gerningsmændene bag alvorlige forbrydelser som drab, tortur og forsvindinger kan slippe for straf.

Loven, som har bestemmelser med en ordlyd, der er åben for fortolkning, siger, at man kan ”opgive retsforfølgelse af personer involveret i væbnet oprør, hvis de ikke har blod på hænderne”. Det fremgår af en tidligere udtalelse fra Malis præsident, skriver Amnesty International.

”De medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, der er ansvarlige for krænkelser af menneskerettighederne og medlemmer af væbnede grupper, der stod bag forfærdelige brud på menneskeretten, vil måske aldrig blive stillet for en dommer, hvis dette lovforslag bliver vedtaget,” siger Samira Daoud, der er Amnesty Internationals vicedirektør for Vest- og Centralafrika.

”Denne lov vil være en fornærmelse mod tusindvis af ofre i den igangværende konflikt i Mali. Det vil også være en alvorlig trussel mod Malis forpligtelse til at efterforske og retsforfølge forbrydelser under folkeretten, herunder udenretslige drab, tortur og forsvindinger. Kampen mod straffrihed må være en prioritet for myndighederne i Mali,”

Ofre har krav på retfærdighed

Artikel 4 i lovforslaget præciserer faktisk, at amnestier ikke skal gives til personer, der står bag ”krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden, voldtægt og anden alvorlig forbrydelse.” Denne bestemmelse forhindrer imidlertid ikke amnesti for andre forbrydelser i henhold til folkeretten såsom tortur og håndhævede forsvindinger. Det kan også åbne op for amnestier til gerningsmænd bag andre alvorlige forbrydelser under malisk lov, herunder mord, tortur, vold mod personer, bortførelser og andet.

Civilsamfundsorganisationer i Mali udtrykte i et fælles brev i marts frygt for, at lovforslaget, hvis det vedtages, kan føre til, at sandheden undertrykkes og ofrene for forbrydelser ikke får den retfærdighed, de og deres familier har krav på, skriver Amnesty.

Læs mere hos Amnesty International