Gå til hovedindhold

Mobile menu

FN: Situationen i Gaza er katastrofal efter store nedskæringer

De besatte palæstinensiske områder er ramt af den højeste arbejdsløshed i verden. Samtidig falder både indtægterne og landbrugsproduktionen, viser tal fra FN. Det er især kvinder og børn/unge, der er hårdt ramt af konsekvenserne af den israelske besættelse.
Det går langsomt med genopbygningen af Gaza, fordi Israel blokerer for import af byggematerialer. Her ses Beit Hanun efter krigen i 2014.

Det går langsomt med genopbygningen af Gaza, fordi Israel blokerer for import af byggematerialer. Her ses Beit Hanun efter krigen i 2014.

B'Tselem (arkiv/Wikimedia/CC)

Tårnhøj arbejdsløshed, faldende indkomster, svindende landbrugsproduktion og forværrede socioøkonomiske forhold.

Tilsammen tegner det et dystert billede af den palæstinensiske økonomi, viser den årlige rapport fra FN's agentur for handel og udvikling, UNCTAD, om bistanden til det palæstinensiske folk.

”Med blokaden, der nu er i sit 11. år, er Gazastriben blevet reduceret til et humanitært tilfælde af dyb lidelse og bistandsafhængighed,” skriver UNCTAD i en pressemeddelelse.

”Gazas produktive kapacitet er blevet udslettet af tre store militære operationer og en forkrøblende luft-, hav- og jordblokade,” lyder det i FN-rapporten.

I sin rapport om bistand til det palæstinensiske folk advarede FN's agentur også om dårlige vækstudsigter på grund af et markant fald i donorstøtten, et langvarigt stop for genopbygningen af Gaza og det ikke-bæredygtige, kreditfinansierede offentlige og private forbrug.

USA's regering under præsident Donald Trump har besluttet at skære bistanden til palæstinenserne ned til sokkeholderne. Trump har blandt andet stoppet al støtte til FN's organisation for palæstinensere, UNRWA, på 350 millioner dollars årligt.

Den amerikanske regering har også skrottet omkring 200 millioner dollars i direkte udviklingsbistand til palæstinenserne, og i weekenden meddelte Washington, at man også vil stoppe en støtte på 25 millioner dollars til seks hospitaler i de palæstinensiske områder.

Disse nedskæringer er imidlertid ikke medtaget i rapporten.

Gradvis israelsk annektering

FN-rapporten bemærker også, at den langvarige elektricitetskrise i Gaza er forværret. Husene i den palæstinensiske enklave modtog i gennemsnit kun to timers elektricitet om dagen i begyndelsen af 2018, og strømmanglen har alvorlige konsekvenser for hverdagen og forhindrer levering af basale tjenester og ydelser.

”Den vedvarende berøvelse af grundlæggende økonomiske, sociale og menneskerettigheder har store konsekvenser for Gazas psykologiske og sociale sammenhængskraft, som det fremgår af den udbredte forekomst af posttraumatisk stresslidelse og høje selvmordsrater,” skriver UNCTAD og bemærker, at i 2017 havde 225.000 børn - mere end 10 procent af Gazas samlede befolkning – behov for psykosocial støtte.

Rapporten bemærker også, at opførelsen af bosættelser for alvor tog fart i 2017 og i begyndelsen af 2018, og den fremhæver beviser for en ”gradvis annektering” af store dele af Vestbredden, blandt andet ved at israelske borgere flytter til de omstridte bosættelser, mens palæstinenserne tvinges ud.