Somalia hidtil yngste minister dræbt af landets militær

Laurits Holdt

En minister i Somalias regering er blevet dræbt af landets militær, der angiveligt troede at han var militant islamist. Det rapporterer BBC.

Byen er jævnligt scene for bl.a. selvmordsangreb og soldater, der patruljerer i byen er ofte nervøse, rapporterer BBC’s korrespondent. Tidligere har soldater skudt både andre soldater og personer, der arbejdede for myndighederne.

Begivenheden fik præsidenten til at afbryde sit besøg i nabolandet Etiopien. Han har beordret sikkerhedsstyrkerne til at undersøge, hvordan det kunne ske. Angiveligt er flere personer allerede blever anholdt i sagen. 

Abas Abdullahi Sheikh fik en statsbegravelse i Mogadishu, hvor bl.a. præsidenten og medlemmer af parlamentet deltog.

Han voksede op i flygtningelejren Dadaab i Kenya og har studeret i Kenya. Han beskrives som en rollemodel for landets unge og hans valg blev af mange opfattet som et opgør med den gamle garde, der har regeret landet – og bekriget hinanden siden der udbrød borgerkrig i 1991.

Han blev indvalgt i november 2016 som det hidtil yngste medlem af landets parlament og udpeget til minister i februar 2017, da Mohamed Abdullahi Mohamed Farmajo blev valgt som præsident.

Somalia er i realiteten kun en stat på papiret. Siden diktatoren blev væltet af et oprør i 1991 har et virvar af klaner og væbnede grupper bekriget hinanden på kryds og tværs. 

Den islamistiske gruppe al-Shabab, der er forbundet med al-Qaeda, kontrollerer størstedelen af landet. Det somaliske militær er ikke specialt slagkraftigt og det støttes af en styrke på 22.000 soldater fra den Afrikanske Union. Desuden foretager USA jævnligt angreb på al-Shabab med både ubemandede fly og specialttropper. 

Landet er knækket i mindst tre dele. Den nordligste del, Somalialand, har erklæret sig uafhængig men er ikke blevet anerkendt af nogen stater. Den mellemste del af landet, Puntland, har erklæret sig som en autonom del af Somalia, så regeringen har kun den sydligste tredjedel af landet under sig.