Gå til hovedindhold

Mobile menu

Tonga ramt af årtiers værste storm

Stormen Gita har forårsaget store ødelæggelser i hovedstaden mens det endu er uvist, hvor hårdt ramt de mange mindre øer er. Stormen fortsætter mod Fiji, der senest blev hærget af en voldsom storm i februar 2016.
Indbyggerne er flere steder i gang med at rydde op efter stormen, som betegnes som den værste i 60 år.

Indbyggerne er flere steder i gang med at rydde op efter stormen, som betegnes som den værste i 60 år.

Screen dump fra Radio New Zealand/YouTube.

Ø-staten Tonga, der ligger nordøst for New Zealand, blev natten mellem natten til tirsdag 13. februar ramt af vindstød med op til 230 kilometer i timen og det har forårsaget omfattende ødelæggelser i landet.

Det rapporteres af bl.a. landets parlamentsbygning er blevet delvist ødelagt og at flere kirker og andre prominente bygninger er blevet ødelagt eller svært beskadiget. Desuden er mange el-ledninger blevet revet ned, frugttræer og afgrøder på markerne er i vidt omgang blevet ødelagt og der er omfattende oversvømmelser, skriver britiske The Guardian.

Der er ikke rapporteret om omkomne. Men landet består af 176 øer, hvoraf 40 er beboede, og flere af dem er blevet afskåret fra omverdenen på grund af stormen og det frygtes, at nogle af disse øer er lige så hårdt eller endnu hårdere ramt end hovedøen Tongatabu.

Stormen er angiveligt den kraftigste, der har ramt øerne i 60 år.

New Zealands regering har sat et beløb der svarer til 3,3 millioner kroner af til nødhjælp og sat landets militær i forhøjet beredskab, så det kan sættes ind i en eventuel rednings- og nødhjælpsindsats.

Tirsdag ventes stormen, der har fået navnet Gita, at ramme Fiji. 

Det er kun knap to år siden at Fiji blev ramt af en anden voldsom storm, som kostede 40 mennesker livet. 

Læs mere: Efter stormen: Rapport fra Fijis “ground zero” (09.03.2016)