Gå til hovedindhold

Mobile menu

Zimbabwe: Forsvundne diamanter finansierer frygtet sikkerhedstjeneste

Zimbabwes regering har i årevis brugt urapporterede diamantpenge til hemmeligt at finansiere det sydafrikanske lands frygtede sikkerhedstjeneste, konkluderer en ny undersøgelse fra organisationen Global Witness. 
Zimbabwes præsident Robert Mugabe

Zimbabwes præsident Robert Mugabe

CC BY a-birdie

Den frygtede sikkerhedstjeneste CIO menes at stå bag grove menneskeretskrænkelser og har spillet en væsentlig rolle i at holde Robert Mugabe ved magten i 37 år, først som premierminister, siden som præsident fra 1987.

Det konkluderer en netop udgivet undersøgelse fra organisationen Global Witness.

I rapporten An Inside Job, afdækker og dokumenterer Global Witness blandt andet tætte forbindelser og ejerforhold mellem Zimbabwes sikkerhedstjeneste CIO, Zimbabwes hær og flere diamantminer i den østlige del af landet.

Rapporten konkluderer derudover, at diamanter, som har været med til at finansierer CIO´s menneskeretskrænkelser, er blevet handlet i Dubai og Antwerp og frit cirkulerer på det internationale diamantmarked i skrivende stund.

Ligeledes er diamanter fra selskabet Anjin blevet solgt i Antwerp ved mindst tre lejligheder, viser rapporten.
Anjin er delvist ejet af et zimbabweansk selskab, som igen er ejet af Zimbabwes militær og som dermed er underlagt sanktioner fra EU.   

Læs mere om historien og download rapporten fra Global Witness her

Præsident Mugabe har tidligere langet hårdt ud efter udenlandske diamantmineselskaber i Zimbabwe, som han anklager for at have snydt Zimbabwe for milliarder af amerikanske dollars.

Læs også: Zimbabwe overtager diamantminer

Minedrift udgør cirka halvdelen af Zimbabwes eksportindtjening, hvoraf hovedparten kommer fra guld og platin, men landets udvinding af diamanter faldt i 2016 til 916.000 karat fra 3,5 millioner karat i 2015, efter at regeringen sidste år overtog alle landets diamantminer i den østlige dele af landet.