Danidas årsberetning 2013 – et klik her og et klik der

Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Danida lancerer i forbindelse med udgivelsen af årsberetningen for 2013 ”Open aid”, der viser et helt opdateret billede af den danske bistand. Igen i år er årsberetningen udelukkende elektronisk, hvilket gør det svært at danne sig et overblik.

ANMELDELSE: Danidas årsberetning for 2013 er udkommet. Som det også var tilfældet med årsberetningen for 2012 udkommer den udelukkende på nettet som et website man kan klikke sig rundt i.

Der er således ikke mulighed for at downloade beretningen og læse den som en helhed. Der er heller ikke mulighed for at læse den uden at være ved en computer med adgang til internettet.

Den elektroniske årsberetning skabte i 2013 en del debat, som det for eksempel kan ses i kommentarerne til dette blogindlæg af journalist Knud Vilby: Udenrigsministeriet kan ikke finde ud af det.

Danidas årsberetning 2013

Årsberetningen består af seks sektioner og et knap seks minutter langt video-forord af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

I forordet, der er optaget på ministerens kontor, siger han bl.a. at årsberetningen også er et forsøg på at øge danskernes viden om udviklingssamarbejdet. Og så er den et forsøg på at åbne Danida endnu mere end tidligere, forklarer han.

”Det åbne Danida”, der blev lanceret i 2013 giver adgang til at se og kommentere på Danidas strategier, programmer og bevillinger før de bliver vedtaget. I år lancerer Danida ”Open aid”, der skal vise et dynamisk billede af det danske udviklingssamarbejde fordelt på lande, organisationer og sektorer, som han udtrykker det.

De seks sektioner er “Resultater“, “Året der gik“, “Bistandskronen“, “Prioritetslande“, “Organisationer” og “Sektorer“.

Under ”Resultater” kan man for eksempel læse om dansk støtte til Tanzanias skattevæsen, Ghanas sundhedssystem og statsopbygning i Somalialand.

Her er der også en flot grafik, der lægger sig op ad det udtryk, som mange af organisationerne gør brug af. Desværre går Danida ikke hele vejen og lader grafikken være nem at dele på de forskellige sociale medier, som organisationerne som oftest gør.

I ”Året der gik” kan man læse 15 artikler, der har været bragt på Danidas websted i løbet af 2013.

I sektionen ”Bistandskronen” kan man se fordelingen af Danmarks udviklingsbistand i 2013. Bistandskronen er opgjort på baggrund af de udbetalinger, der i 2013 er indrapporteret til OECD/DAC som Danmarks officielle udviklingsbistand (ODA). Her kan man for eksempel se, at 24,4 procent af bistanden, hvilket svarer til lidt over fire milliarder kroner, gik til Afrika.

Under ”Prioritetslande” kan man se, hvor meget der er givet til de enkelte lande i budgetstøtte og i det hele taget samt hvor meget det udgør af den samlede bistand.

På samme måde kan man under ”Organisationer” se hvilke organisationer, der er blevet støttet med hvor mange kroner.

Her fremgår det bl.a. at denne kategoris største modtager af danske midler – lige over en milliard kroner – er EU-kommissionens udviklingsbudget. Den andenstørste modtager er FNs udviklingsprogram med 871 millioner kroner. Interessant nok har en organisation, der angives som ”Unavngiven” angiveligt modtaget 30 millioner kroner.

Når man går ind på ”Sektorer” kan man se, hvordan bistanden er fordelt på sektorer og klikke sig helt frem til enkelte projekter og bevillinger som for eksempel instituttet for partisamarbejde, DIPD, der modtager 71.956.359 kroner.

Tallene trækkes direkte fra databaser, hvilket gør oplysningerne så meget up to date, som det vel er muligt. Men det betyder også at en fejl eller mangel et eller andet sted i ministeriets computersystemer kan dukke op i årsberetningen. For eksempel hedder et punkt under Communication-sektoren ”Missing reference”, hvilket er en smule forvirrende.

Årsberetningen er svær at overskue og forsøgene på at være moderne og tidssvarende, som man må formode er meningen med video-forordet og de flotte grafikker, løber lidt ud i sandet fordi indholdet ikke umiddelbart kan deles på Facebook og andre sociale medier.

Se Danidas årsberetning 2013 her.