Danidas “Mr Election” blir 70

Forfatter billede

Professor, dr.scient.pol., Jørgen Elklit, Odder, fylder 70 fredag d. 12. oktober 2012.

Hvis der er nogen herhjemme, der ved noget om, hvordan man holder et “ægte” demokratisk valg i Den 3. Verden, er det dagens fødselar.

Men først koncentrerede han sig om danske sammenhænge. Elklit blev dr.scient.pol. i 1988 på en afhandling, der primært byggede på bevaret materiale fra tiden før hemmelig afstemning ved folketingsvalg blev indført i 1901.

Jørgen Elklit analyserede bl.a. vælgeradfærden i Fredericia igennem 1890’erne. Der var her tale om en helt ny måde at bedrive historisk valgforskning på, som afspejlede hans interesse i at kombinere en historisk-sociologisk interesse med brug af ny teknik og nye metoder.

Den ene del af hans forskning og undervisning har i forlængelse heraf i høj grad handlet om danske politiske partier og om valg og vælgeradfærd i forbindelse med både folketingsvalg og kommunalvalg.

Den anden – og langt mere udadvendte – del af Jørgen Elklits arbejdsliv hænger sammen med, at han fra begyndelsen blev centralt placeret i den danske indsats på demokratiseringsfronten over for nye demokratier, ikke mindst i verdens u-lande.

Elklit blev snart en internationalt anerkendt profil på dette særlige felt – dvs rådgivning om, hvordan myndigheder afvikler fair og frie demokratiske valg ofte under nærmest umulige omstændigheder.

Indsatsen indledtes med Danmarks engagement i Nepals demokratiseringsproces i 1990. Her var Elklit i 1991 med til at gennemføre de første – og vellykkede – demokratiske valg.

I 1993 blev han engageret i arbejdet med at forberede de første demokratiske valg i Sydafrika, der skulle blive det endegyldigt synlige opgør med apartheidstyret og det hvide mindretals eneherredømme gennem århundreder.

I de følgende år var Jørgen Elklit medlem af bestyrelsen for den vigtigste valgstøtte- og valgovervågningsorganisation i Afrika (Eisa).

I december 1995 – i kølvandet på afslutningen af Dayton-forhandlingerne – blev han involveret i OSCE’s overvejelser om, hvordan man bedst kunne holde valg i Bosnien-Hercegovina.

Et arbejde, der i 1997 fortsatte med formandskabet i den OSCE-komité, der havde ansvaret for den såkaldte out-of-country-voting ved Bosnien-Hercegovinas lokalvalg, dvs. i Serbien, Kroatien og alle de andre steder (inkl. Danmark), hvor de fordrevne fra borgerkrigen i Jugoslavien opholdt sig på det tidspunkt.

Fra 1995 var Jørgen Elklit også centralt placeret i Danida’s arbejde med at støtte udviklingen af det kinesiske landsbydemokrati.

Det er en spændende – og omdiskuteret – facét i udformningen af det moderne Kina, som mange steder også har bidraget til at udvikle landbefolkningens retsbevidsthed.

Fra slutningen af 1999 blev professor Jørgen Elklit stærkt engageret i forsøgene på at etablere et politisk kompromis omkring nogle vanskeligheder, der var opstået i Lesotho, bjergenklaven, der ligger inde midt i Sydafrika.

Afghanistans valgsystem blev Elklit også anmodet om at komme med et forslag til i 2003. Et sådant forslag blev gjort færdigt i 2004, men pludseligt kasseret af den afghanske regering og præsident Karzai. Det betød, at valgsystemet til parlamentet blev afgørende svækket og gjort mindre repræsentativt i forhold til vælgernes dom.

Siden har det plagede centralasiatiske land holdt fire valg – to præsidentvalg (2004 og 2009) og to parlamentsvalg (2005 og 2010) -, som alle har været præget af beskyldninger om svindel og andre uregelmæssigheder.

Dertil kommer, at parlamentet i Kabul blev sammensat på en sådan måde, at det vanskeliggjorde samarbejdet og forringede det demokratiske mandat.

Hans seneste større indsats på det internationale valgstøtteområde var som sekretariatsleder for en undersøgelseskommission, som Kenyas regering og FNs tidl. generalsekretær Kofi Annan nedsatte i begyndelsen af 2008.

Den skulle finde ud af, hvorfor valgene i december 2007 kunne ende i det tragiske voldsorgie, de gjorde – hvad var gået galt og hvad kunne man gøre ved det?

Det vil vise sig om det har hjulpet, når kenyanerne atter går til valgurnerne i marts 2013.

Jørgen Elklit har ingen umiddelbare planer om at stoppe, hverken som aktiv underviser eller forsker.

Han er netop blevet involveret i et større internationalt forskningsprojekt om valg, og hvordan de skal bedømmes.

Man kan (gen)høre et radiointerview med ham fra tidligere i år på
http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2012/01/24/154150_1_1_1_1.htm

Og så var han modstander af det nye særlige institut (DIPD), der som en af sine opgaver skal kanalisere bistand fra danske politiske partier til søsterpartier i u-landene med Danida-penge i ryggen – se
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-03-10/kendt-valgekspert-om-u-landshjaelp-politiske-parti