Danmark ruster sig til kamp i FNs Kvindekommission

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Danmarks delegation til FNs Kvindekommissions 57 samling, 4. -15. marts, er den største i mange år. Der deltager ikke færre en syv folketingsmedlemmer og fire NGOér. Hovedemnet er vold mod kvinder.

Årets emne ”Fjernelse og forebyggelse af alle former for vold mod kvinder og piger”
er uden tvivl årsagen til, at den danske delegation, der ledes af ligestillingsminister Manu Sareen (R) er så talstærk.

Vold mod kvinder er en krænkelse af menneskerettighederne og en trussel mod demokrati og varig fred, som UN Womens eksekutivdirektør har udtrykt det.

Globalt set bliver 7 ud af 10 kvinder udsat for fysisk vold og/eller seksuelle overgreb i deres levetid, og 603 millioner kvinder lever i lande, hvor vold i hjemmet ikke er strafbart.

Fra Folketinget deltager ligestillingsordførere og medlemmer af udenrigsudvalget. De er Marlene Borst Hansen ( R), Rasmus Horn Langhoff (S), Fatma Øktem (V), Lone Loklindt (R), Louise Schack Elholm (V), Ann Maja Panduro Kjærulff (S) og Ulla Tørnæs (V) – tidligere udviklingsminister.

Politikere som NGOérne – Kvindernes U-landsudvalg (KULU), Kvinderådet, Sex og Samfund og KVINFO – er med i New York, fordi man gerne vil medvirke til, at der nu sker markante fremskridt på dette område.

Såvel som på andre områder inden for ligestilling, kvinders rettigheder – ikke mindst seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR).

Sidste års samling i kommissionen – CSW 56 (Commission on the Status of Women) – blev en eklatant skuffelse. Forhandlingerne brød sammen, og det lykkedes ikke at få vedtaget et slutdokument – for første gang siden 2003.

Den elementære ret for kvinder til at bestemme over egen krop var sidste år den helt centrale knast i forhandlingerne. Der kunne ikke skabes enighed om pigers og kvinders adgang til seksualundervisning, prævention, uddannet fødselshjælp og f.eks. abort.

(http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-03-12/s-vndal-og-friis-bach-skuffende-tilbageslag-kvinde)

Velkommen til dialog

For at få så meget ammunition med til mødet i New York som muligt, inviterer KULU og Kvinderådet til dialogmøde om vold mod kvinder og piger. Det er mandag den 25. februar, og alle er velkomne.

KULU: UN Women må træde i karakter

KULU´s forkvinde, Janice Førde, vil i sit oplæg til dialog pege på , at man på samlingen må være aktiv og rulle kvinde/pigerettigheder og ligeværd fremad og ikke være tilfreds med ikke at gå tilbage.

”Vold mod kvinder skulle være et emne, som man nemt kunne nå til enighed om. Men det mente man også om resolutionen om mødredødelighed for to år siden og om kvinder på landet (rural women) sidste år2”, siger hun og fortsætter:

”På FN´s generalforsamling i november 2012,blev der vedtaget en vold-mod-kvinder resolution. Den skulle vi gerne styrke på samlingen”. Men hun erkender, det kan blive vanskeligt.

” I EU er det stadig de bagstræberiske lande Malta og Polen, der fører an, mens Ungarn har indtaget det nu mere afdæmpede Irlands plads. Og den ”uhellige alliance” med Vatikanet og Rusland, Iran, Syrien og Egypten er så stærk som nogensinde. Det bliver en kampplads igen i år”.

Janice Førde venter, at UN Women – FN´s kvindeorganisation – i år træder i karakter og slås for sagen
.
”Sidste år så UN Women det som sin opgave at koordinere medlemmerne snarere end kæmpe for sagen. Det må ikke ske igen”.

Stærk og konkret tekst

Kvinderådets forkvinde, Randi Iversen, vil også fokusere på det vigtige i, at samlingen vedtager en stærk og konkret tekst om vold mod kvinder:

”Den vedtagne resolution er svag i sin formulering og siger ikke nok om, hvad man vil gøre for at bremse og forhindre vold mod kvinder. Samlingens dagsordenen kan måske tolkes bredt til også at omfatte mænd, men det må ikke ske. Det er vold mod kvinder og piger, det drejer sig om”.

”SRSR-debatten bliver uundgåeligt også central på samlingen og her må vi fastholde og kæmpe for den danske holdning”, siger hun. ”At sikre kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, som i en årrække været et prioritetsområde, er en dansk mærkesag.”

Forventningsafstemning

Stefan Kovacs, chefkonsulent i udenrigsministeriet, er indbudt til også at komme med et oplæg på dialog-mødet, og han vil fokusere på SRSR:

”Kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder kan vi forudse bliver et problem på samlingen. Det er et centralt emne, som igen bliver en kampplads, og så vi er nødt til at være godt rustet.”

Han roser KULU og Kvinderådet for at have taget initiativ til dialog mødet og siger: ”Det er sund demokratisk praksis at høre alle synspunkter. Jo mere, man kan have med fra baglandet jo bedre, og så er det også vigtigt at afstemme forventningerne til samlingen.

Trussel mod demokrati

Michelle Bachelet, der er eksekutivdirektør for UN Women, synes optimistisk med hensyn til CSW 57. Hun mener, det er muligt at standse vold mod kvinder.

På den internationale ”stop vold mod kvinder”-dag sagde hun, at det første skridt ER taget. ”Tavsheden er brudt. Mindst 125 lande har i dag love, der kriminalisere vold i hjemmet, og der er megen lovgivning om vold mod kvinder og piger”.

Men, som hun altid understreger, der skal gøres mere. Og ikke mindst kræves der modige og beslutningsdygtige ledere.

Om CSW 57 sagde hun: “Expectations are high and they should be. In some countries, up to 7 in 10 women will be beaten, raped, abused or mutilated in their lifetimes. A crisis of such proportions deserves noting less than the highest attention of world leaders. There can be no peace, n progress, when women live under the fear of violence”

“To day violence against women is increasingly recognized for what it is: a threat to democracy, a barrier to lasting peace, a burden on national economies, and an appalling human right violation”.

——
Mere om dialogmødet, der finder sted mandag den 25. februar i udenrigsministeriets mødelokale M 3, kl. 16- 18 i Kalenderen.