Danmark vært for internationalt toptræf om uddannelse i næste uge

Forfatter billede

Ministre og repræsentanter fra hele verden for den privat sektor og det folkelige organisationsliv (civilsamfundet) mødes i Danmark for at sætte uddannelse på den globale dagsorden.

Målet er at rejse 2,5 milliarder dollars (ca. 13 mia. kr.), så 25 millioner børn kan komme i skole verden over. Det kommer de nemlig ikke i dag.

Mandag og tirsdag (7. og 8. nov.) holder det globale uddannelsesinitiativ, Global Partnership for Education (GPE – tidligere Fast Track Initiative), konference i København for at rejse penge til uddannelse og styrke den multilaterale indsats på uddannelsesområdet.

På konferencen vil donorerne hver især afgive løfte om, hvad de vil gøre for at forbedre uddannelsen i verdens u-lande. Imens bliver aktuelle problemstillinger i uddannelsessektoren diskuteret på seminarer arrangeret af civilsamfundsorganisationer og den private sektor.

Bred deltagelse skal sikre milliarder

GPE består af udviklingslande, bilaterale og multilaterale donorer, den private sektor, lærere, samt lokale og globale NGOer.

Partnerskabet blev grundlagt i 2002 med henblik på at skabe en samlet koordinering af den globale bistand til uddannelse for derved at sætte skub i indsatsen og nå 2015-målene i tide. I det sidste årti har man således set markante forbedringer på uddannelsesområdet, men der er stadig lang vej igen.

Det skyldes til dels finanskrisen, der har presset statskasserne og de private donorer, men også, at donorerne har skåret forholdsmæssigt meget ned på støtten til basisuddannelse (grundskolen m.v.).

Det betyder, at hvis der ikke bliver gjort noget nu, vil flere børn stå uden for uddannelsessystemet i 2015 i forhold til i dag. Målet med konferencen er derfor at samle 2,5 milliarder dollars til GPE-initiativet og dermed styrke den g! lobale indsats for at få flere elever gennem en bedre uddannelse.

Programmet og Fund the Future kampagnen

Konferencen holdes på Docken i København og vil være opdelt i tre zoner, der foregår sideløbende.

Hovedeventen er en pledging-zone, hvor ministre, organisationer og erhvervsliv har mulighed for at afgive løfter om økonomisk bidrag eller erklære deres støtte til initiativet på anden vis.

Derudover vil der være privatsektorzone og en civilsamfundszone, hvor man diskuterer, hvordan den private sektor og civilsamfundet kan imødekomme fremtidens udfordringer på uddannelsesområdet.

Civilsamfundszonen arrangeres af Global Campaign for Education (GCE), der er sammenslutningen af internationale uddannelses NGOer, som op til konferencen har iværksat kampagnen ’Fund the Future’.

Målet med kampagnen er at sikre, at alle børn får en kvalitetsuddannelse, hvis de ønsker det, og at der igen rejses de nødvendige midler til dette efter finanskrisen, der har ramt uddannelsesstøtten særlig hårdt.

Derfor er målene med Fund the Future-kampagnen at:

• Skaffe 2,5 milliarder dollars til Education for All Fund under GPE.
• Skaffe 8 milliarder dollars til basisuddannelse fra privatsektoren, bilateral aftaler, civilsamfund og multilaterale donorer.
• Politikerne forpligter sig til i fremtiden at sikre stabil finansiering, kvalitetsuddannelse i alle lande, øget fokus på pigers skolegang og bedre læringsresultat for eleverne i skolen
• Uddannelse får høj prioritet i indenrigsaftaler i udviklingslandene.

I civilsamfundszonen vil der være fire paneldiskussioner, hvor der vil blive debatteret og informeret om Fund the Futures målsætninger:

1) Nødvendigheden af multilateral og bilateral uddannelsesfinansiering;
2) Forbedring af pigers uddannelsessituation;
3) Lærermangel og uddannelse af dygtige lærere;
4) Uddannelse i skrøbelige stater.

I panelerne vil ministre, civilsamfundsrepræsentanter og eksperter diskutere udfordringerne inden for de fire nævnte områder. Paneldiskussionerne er åbne for alle deltagere på konferencen.

Programmet kan ses på http://www.fund-the-future.org/centre.php

Dansk engagement og opbakning fra minister

Danmark er repræsenteret i civilsamfundszonen og Fund the Future-kampagnen gennem Uddannelsesnetværket, der er en sammenslutning af danske NGOer og institutioner med fokus på uddannelsesarbejde i u-lande.

IBIS er medlem af Uddannelsesnetværket og IBIS’s kampagnekoordinator, Helle Gudmandsen, sidder i bestyrelsen for GCE. Derfor spiller Uddannelsesnetværket og IBIS en central rolle i Fund the Future og i planlægningen af civilsamfundszonen på konferencen.

Uddannelsesnetværket deltager i konferencen med koordinator Eva Iversen, IBIS generalsekretær Vagn Berthelsen og kampagnekoordinator Helle Gudmandsen samt et par repræsentanter fra Uddannelsesnetværkets styregruppe.

I anledning af konferencen mødtes Uddannelsesnetværket med den nye udviklingsminister Christian Friis Bach, der udtrykte stor sympati for kampagnen og bekræftede sit engagement og deltagelse i civilsamfundszonen.

Med konferencen er der således god mulighed for igen at få sat uddannelse højt på den danske og den internationale dagsorden. Det er der mange børn verden over, der har hårdt brug for, hedder det.

Du kan deltage i kampagnen ved at skrive til verdens politikere:

Nogle af verdens rigeste lande bidrager meget meget lidt til uddannelse eller til GPE.

Du kan påvirke verdens ledere og dermed give dit bidrag til at sikre, at børn i alle lande har adgang til uddannelse ved at skrive en opfordring til politikerne på http://www.fund-the-future.org/action.php

Yderligere oplysninger hos:
Eva Iversen, Koordinator
Uddannelsesnetværket
– Fagligt netværk for dansk NGO-bistand til uddannelse i Syd
Tlf.: 35 20 05 40 og mobil: 26 81 51 00
E-mail: [email protected] og Skype: educationnetwork
web: www.uddannelsesnetvaerket.dk

Links:
Program for civilsamfundszone: http://www.fund-the-future.org/centre.php
Mere om Fund the Future kampagnen: http://www.fund-the-future.org
Mere om GPE: http://www.globalpartnership.org
Mere om Global Campaign for Education: http://www.campaignforeducation.org