Dansk opfindelse giver bedre diagnose af tuberkulose

Forfatter billede

Et team af forskere fra Hvidovre Hospital og Statens Serum Institut har opfundet en metode, der giver bedre diagnosticering af den frygtede lungesygdom tuberkulose. Forskningen er støttet af Højteknologifonden.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse mandag.

Årligt udføres der over 40 millioner tests til diagnostik af latent tuberkulose. Den hyppigst brugte test er den såkaldte hudtest, der i halvdelen af tilfældene giver falske positive svar.

Der findes også en bedre, men dyrere, løsning. Det er blodprøvetesten, der fanger fire ud af fem syge.

En af udfordrin-gerne med blodprøvetesten er, at den skal transporteres i nedkølet tilstand til et laboratorium, hvilket er både besværligt og dyrt. I dag bruges blodprøvetesten kun til seks ud af de 40 millioner tests.

”Vi har udviklet en ny metode, der tillader at sende blodprøver i tørret form med helt almindelig post til et centralt laboratorium”, fortæller projektleder Morten Ruhwald fra Hvidovre Hospital.

“På denne måde sænker vi udgiften til transport og åbner op for større brug af blodprøvetesten. Samtidig bliver testen også mere følsom, da den er i stand til at fange op til ni ud af ti, der har sygdommen i kroppen”, uddyber han.

Højteknologifonden har støttet forskningen. Her fortæller direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen:

”Vi bor i den del af verden, hvor tuberkulose er mindst udbredt. Ikke desto mindre indtager Danmark en vigtig position. Den nye blodprøveteknik er skabt gennem et tæt samarbejde, hvor flere leverer vigtige bidrag til løsningen”.

Tuberkulose er stadig en meget udbredt sygdom i udviklingslandene. WHO har vurderet, at to milliarder mennesker har infektionen i kroppen i latent form. Det betyder, at den er kronisk og kan bryde ud, hvis man svækkes.

Otte millioner på verdensplan har den alvorlige lungesygdom i udbrud, og to millioner dør årligt af tuberkulose, primært i u-landene – mere i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-10-12/tuberkulosen-p-tilbagetog-men-pengemangel-truer-he

I Danmark og resten af den vestlige verden findes sygdommen også i latent form. Typisk blandt ældre mennesker som er blevet smittet i barndommen.

Latent tuberkulose kan bryde ud, hvis kroppens immunforsvar bliver svækket af medicin eller sygdom. Bl.a. kan de nye effektive biologiske lægemidler, man bruger til leddegigt, få latent tuberkulose til at blive aktiv.

Derfor er en sikker metode til at stille diagnosen uhyre vigtig både i den vestlige verden og i udviklingslandene.

Se også http://hoejteknologifonden.dk/index.php?id=2058

Her kan man bl.a. finde henvisning til personer med yderligere viden.