Dansk shippingfirma sejler med illegal last fra Afrikas sidste koloni

Forfatter billede

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Det danskbaserede shippingfirma Ultrabulk Shipping A/S sejler fosfat fra det besatte Vestsahara til Canada, stik imod international lov og folketingets anbefalinger.

Ultrabulk Shippings administrerende direktør, Per Lange, indrømmer at firmaet sejler med fosfat fra det besatte Vestsahara i et svar til den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt den 14. august.

Per Lange mener bare ikke at Ultrabulk derved har gjort noget galt.

”Ifølge dansk lovgivning er vores befragtning fuldt lovlig, og vi deler ikke din opfattelse af, at befragtningen skulle være i strid med FN’s retningslinjer eller anbefalingerne fra den danske regering vedr. Vestsahara”, skriver han.

Ultrabulk er den primære transportør af fosfat for det Canadiske firma Agrium, som er den største opkøber af fosfat fra Vestsahara.

Den seneste transport, der sejlede fra El Aaiun i Vestsahara med fragtskibet Ultra Gujarat, lagde til i Vancouver i Canada torsdag. Fosfat bruges primært som gødning på marker over hele verden.

Fraråder handel med varer fra Vestsahara

Ultrabulk har en kontrakt med det offentligt ejede marokkanske fosfatfirma Groupe OCP, som er verdens førende fosfat-eksportør, om at transportere 9 millioner tons fosfat fra BouCraa-minen i Vestsahara til Canada mellem 2013 og 2020.

Firmaet skriver i deres seneste årsrapport fra 2013, at de arbejder aktivt for at forbedre deres CSR eller sociale ansvar i forhold til blandt andet menneskerettigheder, som de respekterer og støtter beskyttelsen af.

Men folketingets udenrigsudvalg vedtog i maj i år en beretning, der blandt andet henviste til international lov i forhold til Vestsahara-konflikten, og på denne baggrund frarådede danske offentlige institutioner og virksomheder at handle med varer fra Vestsahara, med mindre denne handel kommer saharawierne til gode og ikke på anden vis skader disse.

Saharawier beklager udnyttelse

Ifølge international lov, skal en koloniherre der ønsker at sælge varer fra et besat område som Vestsahara nemlig både sikre at salget kommer den oprindelige befolkning til gode, og at den oprindelige befolkning accepterer dette salg.

Ifølge Geneve-konventionen er sådanne handler i en koloni under væbnet besættelse en decideret krigsforbrydelse.

Marokko har ikke ført troværdige beviser for dette, og Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, har aldrig givet tilsagn om, at Marokko må sælge deres fosfat eller andre naturresurser.

Tværtimod har saharawierne gennem landets befrielsesfront, Polisario, gentagne gange beklaget overfor FN hvad de har kaldt ”den langvarige illegale udnyttelse af de righoldige fosfatresurser i Vestsahara, gennem det marokkanske firma Groupe OCP”.

Handel legitimerer konflikten

For saharawierne, som enten har levet under et brutalt kolonistyre eller i flygtningelejre i ørkenen i nabolandet Algeriet siden 1975, er firmaers som Ultrabulks handel med kolonimagten Marokko således en væsentlig årsag til deres problemer, siger sekretariatsleder i Afrika Kontakt Morten Nielsen.

”Al handel med varer fra det besatte Vestsahara er med til at legitimere og forlænge konflikten i Vestsahara. Ultrabulk er med til at sikre, at Marokko tjener gode penge på besættelsen af Vestsahara, og derfor ingen interesse har i at give landet sin selvstændighed”.

Det er ikke første gang at danske firmaer sejler med illegal last fra Vestsahara. Tidligere har også blandt andet danske firmaer som J. Lauritzen, Folmer & Co. og D/S Norden sejlet med fosfat fra havnen i El Aaiun.

 

Afrika Kontakt vil kontakte medlemmerne af udenrigsudvalget, for at udvalget kan forklare Ultrabulk Shipping A/S, at deres transport af fosfat ikke følger de anvisninger udvalget giver private danske firmaer.