Den nye OpEn-pulje blæst bagover af ansøgninger

Den nye pulje OpEn administreres af Udenrigsministeriet og Fonden Rosklide Festival.


Foto: Udenrigsministeriet
Morten Scriver Andersen

26. oktober 2022

Der er masser af interesse blandt organisationer, dokumentarister, journalister og andre for at oplyse og engagere danskere i verdensmålene, udvikling og globale forhold.

Det må man konstatere efter den allerførste frist for at søge penge fra Udenrigsministeriets nye Oplysnings- og Engagementspulje, OpEn, udløb den 5. oktober og kastede omkring 90 ansøgninger af sig. Det oplyser Civilsamfund i Udvikling (CISU), der sammen med Fonden Roskilde Festival forvalter puljen.

CISU har nu også beregnet det samlede beløb, der er søgt for, og det lander på omkring 70 millioner kroner. Hertil kommer 16 ansøgninger om såkaldte formidlingslegater til en samlet ansøgningssum på omkring 1,5 million kroner. Og eftersom puljen har 20,5 millioner kr. til fordeling, så må det forventes, at en del af de ansøgninger, der ellers findes støtteværdige, ikke får penge.

Læs også: Her er de personer, som fremover skal fordele Danida-millioner

”Men vi er meget glade for den store interesse. Vi kan se, at vi både er nået ud til tidligere brugere af Engagementspuljen, som vi i CISU har forvaltet de sidste to år, og til en del filmfolk, journalister og andre formidlingsfolk, som tidligere har søgt Danidas oplysningsbevilling, der lukkede for to år siden,” siger Helene Kannegaard, OpEn-rådgiver hos CISU.

“Det ser også ud til, at der er ansøgninger fra en række helt nye aktører, men i hvor høj grad, det er tilfældet, har vi endnu ikke helt overblik over.”

Svarfrist er udskudt

Den massive interesse og de mange ansøgninger har også betydet, at CISU netop har måttet meddele ansøgerne, at fristen for svar er udskudt med tre uger til den 14. december.

Det betyder, at puljens tre bevillingskonsulenter og bevillingsudvalget på fem personer får ti uger til at gå de mange ansøgninger igennem.

Den udskudte frist gælder dog ikke ansøgere til formidlingslegaterne, der fortsat kan forvente svar inden for fire uger (plus eventuel ferie) efter, de indsendte deres ansøgning.

Mange små ansøgninger

Man kan søge om helt op til 2,5 millioner kroner i OpEn, men hele 40 af ansøgningerne har søgt om mindre end 200.000 kr. Formentlig fordi CISU på forhånd har meldt ud, at alle ansøgninger under dét beløb, der bliver bedømt støtteværdige, vil blive bevilget, såfremt der er penge nok i puljen.

Alle ansøgninger bedømmes efter et pointsystem, og pointscoren afgør, om en støtteværdig ansøgning får penge eller ej.

Der er i øvrigt kommet fem ansøgninger til ’store’ projekter på 1,5-2,5 millioner kroner. Projekter af den størrelse kan der maksimum bevilges to af, så her bliver der også kamp om midlerne.

Stadig åbent for ansøgninger til formidlingslegater

Op til en million kroner af puljens samlede 20,5 millioner kroner er afsat til såkaldte formidlingslegater, og her kan der søges mellem 20.000 og 100.000 kroner.

Der blev åbnet for at søge formidlingslegater 5. oktober, samme dato som fristen til at søge OpEn. Men modsat OpEn, hvor næste ansøgningsfrist er anden onsdag i april 2023, er der løbende ansøgningsfrist til formidlingslegater så længe, der er penge i puljen.

Indtil nu er der kommet 16 ansøgninger om formidlingslegater til et samlet beløb på omkring 1,5 millioner kroner, så her er der lidt bedre chancer for rent faktisk at få penge, hvis ens ansøgning ellers bliver kendt støtteværdig.