Her er de personer, som fremover skal fordele Danida-millioner

Den nye pulje OpEn administreres af Udenrigsministeriet og Fonden Rosklide Festival.


Foto: Udenrigsministeriet
Morten Scriver Andersen

30. september 2022

Onsdag den 5. oktober udløber den allerførste ansøgningsfrist for at søge om støtte fra
Udenrigsministeriets nye Oplysnings- og Engagementspulje, OpEn.

OpEn afløser Danidas Oplysningsbevilling, der blev nedlagt i 2020, og den forvaltes af Civilsamfund i Udvikling (CISU) sammen med Fonden Roskilde Festival. CISU har netop sat navne på de personer, der på baggrund af de puljens retningslinjer og kriterier i de næste to år skal bestemme, hvem de 20,5 millioner kroner årligt skal gå til.

Det er en gruppe på otte personer, der tilsammen repræsenterer mange års alsidig erfaring med engagement, undervisning, oplysning og kommunikation om udvikling.

Læs også: Længe ventet pulje har fået nyt navn: OpEn

Tre er udnævnt som bevillingskonsulenter. De bliver deltidsansat hos CISU, og det bliver dem, der skal stå for den egentlige behandling af ansøgningerne og komme med indstillinger til afgørelser. Men de – forventeligt – mange ansøgninger fordeles også blandt fem medlemmer af et bevillingsudvalg, der vil gennemgå ansøgningerne og forholde sig til indstillingerne fra bevillingskonsulenterne, inden de fem udvalgsmedlemmer på et fælles møde træffer endelige afgørelser.

Her er navnene

De tre bevillingskonsulenter

Sune Segal har mange års erfaring som konsulent inden for international udvikling og kommunikation som selvstændig og senest rådgiver for NIRAS. Sune Segal har også arbejdet for IMS, AIDS-fondet og Amnesty International Danmark.

Katarina Siig Søderberg er deltidsansat hos Det Danske Filminstitut og kommunikationsansvarlig hos RAPOLITICS. Søderberg har i mange år arbejdet med tv, film og NGO’er.

Maja Helena Riis er freelance-producer, coach og rådgiver samt underviser på DJMX i København. Hun var som den eneste blandt de otte medlem af Danidas Oplysningsudvalg og desuden medlem af juryen for Danidas Verdensbilledlegat, der blev nedlagt sammen med Oplysningspuljen.

De fem i bevillingsudvalget

Karen Qvist Rørsted er projektchef hos United Change, et århusiansk initiativ, der på utraditionel vis sætter fokus på verdensmålene.

Lasse Schøber er nu freelance-, men tidligere DR P3-satiriker og har været med til at stifte produktionsselskabet Mandskab Production i København.

Tomas Aue Sobol er freelancejournalist og dokumentarist og grundlægger af planet2030.com.

Benedicte Bertelsen arbejder hos Dreamtown med at engagere unge og har selv en baggrund i internationale studier og miljø- og konfliktanalyse.

Mai Rasmussen er kommunikationschef i KVINFO med speciale og mange års erfaring i humanitær bistand og udvikling.

Kvalificeret ansøgerfelt

Stillingerne som bevillingskonsulent og udvalgsmedlem blev opslået i maj, og der var et bredt og meget kvalificeret ansøgerfelt at vælge blandt, oplyser Helene Kannegaard, OpEn-rådgiver hos CISU.

”Ved udvælgelsen er vi gået frem efter lidt andre kriterier, end vi ellers anvender i CISU. Ved andre puljer gør vi meget ud af at sikre, at medlemmer af bevillingsudvalg repræsenterer hele vores medlemskreds. Men i OpEn kan mange andre end CISU-medlemmer søge støtte, og derfor har ansøgernes faglige profil og baggrund været afgørende. Vores mål har været, at konsulenter og udvalgsmedlemmer tilsammen skal besidde viden om og erfaringer fra så mange aspekter af kommunikation og engagement som muligt.”

Helt anderledes end Danida-systemet

Den nye OpEn-pulje afløser Danidas Oplysningspulje, der lukkede i 2020, og bliver ikke blot anderledes ved, at den også skal støtte engagement. Måden, ansøgerne behandles på, bliver også en anden end tidligere.

I de mange år med Danidas Oplysningspulje var det i første omgang en fuldmægtig i Udenrigsministeriet, der gennemgik alle ansøgninger og på baggrund af de gældende kriterier lavede en indstilling til Danidas Oplysningsudvalg.

Det var med til at sikre kontinuitet og ensartethed i behandlingen. I nogle tilfælde var indstillingen ledsaget af faglige kommentarer fra f.eks. film-, forlags- eller undervisningsfolk. Det var så op til oplysningsudvalget at træffe endelige afgørelser på baggrund af indstillingerne.

Mere armslængde

I tiden med Danidas Oplysningspulje var det altså den samme fuldmægtig i Udenrigsministeriet, der rådgav ansøgere og senere lavede indstillinger til Oplysningsudvalget.

Sådan bliver det ikke i OpEn. Her er der vandtætte skotter imellem dem, der rådgiver og vejleder ansøgerne (CISU), og dem, der behandler ansøgningerne og træffer afgørelser, nemlig bevillingskonsulenter og -udvalg.

Omvendt betyder det, at puljeforvalteren, CISU og Roskilde Festival, ikke får den samme indflydelse på afgørelserne, som Udenrigsministeriet i sin tid havde.

Forventer pres på

I tiden op til ansøgningsfristen har Helene Kannegaard og hendes OpEn-kollegaer travlt:

”Vi fornemmer en stor interesse for at søge. Der har i hvert fald været masser af spørgsmål og henvendelser fra interesserede, og mange har modtaget rådgivning. Men hvor mange ansøgninger, der rent faktisk kommer, kan vi jo først se, når ansøgningsfristen udløber på onsdag,” siger Helene Kannegaard.

Ansøgerne kan vente svar inden for syv uger.